Calin Murg:Proiectul bugetului Capitalei, prezentat cu intarziere - RADET si RATB risca subfinantarea

Data publicarii: 26-03-2012 | Economie

Presedintele de sedinta al Consiliului General al Municipiului Bucuresti, Calin Murg, a criticat, duminica, faptul ca proiectul bugetului Capitalei pe anul 2012 a fost prezentat CGMB cu o 'foarte mare intarziere'.

Potrivit acestuia, proiectul bugetului Capitalei pe anul in curs trebuia dezbatut, in Consiliu, in termen de 45 de zile de la aprobarea bugetului de stat, insa documentul amintit a fost postat pe site-ul Primariei Generale a Capitalei in data de 7 martie. 

Calin Murg sustine, de asemenea, ca si anexele proiectului bugetului Capitalei au fost postate pe site-ul institutiei cu 'o noapte inainte ca ele sa fie dezbatute in Consiliu'. 

'Este al patrulea an in care Sorin Oprescu vine cu bugetul cu o mare intarziere. (...) Acesta nu a oferit nici o explicatie pentru aceasta intarziere. Bugetul a fost pus pe site-ul Primariei abia in data de 7 martie. (...) Politica dusa de Sorin Oprescu este o politica inconstienta, care ne va duce intr-un punct mort, in care consecintele vor fi grave si ireversibile, astfel ca niciun viitor primar nu le va putea remedia', a sustinut acesta. 

Calin Murg a prezentat, pentru a-si sustine afirmatiile, mai multe cifre, potrivit carora, veniturile din proiectul bugetului Capitalei au fost 'supraevaluate cu zece procente', astfel incat, la finalul anului aceste resurse 'sa fie dirijate acolo unde doreste Sorin Oprescu'. 

Presedintele de sedinta al Consiliului General al Municipiului Bucuresti a explicat ca printr-o astfel de abordare, si in anul 2012, RADET si RATB vor fi subfinantate. 

'Serviciile de utilitate publica au fost subfinantate, ceea ce este o dovada de inconstienta. Avem probleme cu finantarea RADET, desi vrem sa tinem cat mai jos gigacaloria. Sa nu pui banii necesari exact aici este, in mod evident, rea-vointa. Si in ce priveste RATB, aceasta a functionat si functioneaza la cote de avarie. Multe autobuze, pe perioada iernii, au circulat fara anvelope de iarna (...) fiindca, desi in luna decembrie 2011 s-a aprobat alocarea unor sume in acest scop, nici la ora actuala nu s-au platit. De asemenea, la RATB nu sunt bani nici de intretinere sau reparatii, iar primarul Sorin Oprescu refuza sa aloce sumele necesare', a explicat acesta. 

Calin Murg a adaugat ca acele zece procente vor fi distribuite catre Administratia Strazilor, Administratia Lacuri Parcuri si Agrement, Administratia Cimitirelor si Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic. 

Acesta a tinut sa precizeze ca toti consilierii PDL si PNG din CGMB au incercat sa mentina finantarea spitalelor, a teatrelor bucurestene, a serviciilor sociale, a adaposturilor pentru cainii comunitari, precum si a proiectului privind reconstructia si reparatia scolilor. 

Sursa: AGERPRES