Bancnote de euro false fabricate pe banda rulanta in Italia; grupurile din Romania se ocupa de distribuire

Data publicarii: 26-03-2012 | Finante-Banci

Din zona localitatii Giugliano, un fief al organizatiei mafiote Camorra, din apropiere de Napoli, provin aproape jumatate dintre bancnotele euro false aflate in circulatie. Peste un miliard de euro falsi au fost astfel emisi printr-o retea ale carei ramificatii in Africa si in America Latina incep sa ameninte stabilitatea monedei unice europene, scrie cotidianul italian La Repubblica, preluat de Presseurop.

In Europa exista un mic stat invizibil, la nord de Napoli, care nu are guvern, nu are frontiere clar stabilite, nu are banci, dar tipareste bancnote euro. False, in mod evident, dar reproduse atat de bine incat terorizeaza Banca Centrala Europeana si toate fortele de politie internationale. Pe o raza de 20 de kilometri in jurul localitatii Giugliano se afla cea mai mare concentratie de tipografii de bani falsi de pe continent. Mai mult de jumatate dintre bancnotele si monedele contrafacute care circula in cele 17 state membre ale zonei euro sunt produse acolo, in aceasta zona nefericita, asfixiata de constructii ilegale si de clanuri mafiote. 

Incepand din anul 2002, de cand a fost introdusa moneda euro, din Europa au fost retrase 5,5 milioane de bancnote false, valoarea potentiala fiind de aproximativ 400 de milioane de euro. Poate parea o cifra mica in comparatie cu cele 14 miliarde de bancnote reale aflate in circulatie. 'Dar bancnotele confiscate reprezinta doar varful aisbergului, cele care scapa verificarilor sunt mult mai multe', explica o sursa din cadrul Europol. De trei-patru ori mai multe, conform unor estimari. Iar cele mai multe bancnote false ajung in nordul Africii, in Colombia, in Orientul Mijlociu. Ceea ce ameninta integritatea monedei unice europene nu este cantitatea de banconte false, ci calitatea banilor tipariti in tipografii ilicite. 

Tipografii care stiu sa reproduca elementele de siguranta ale banilor pot fi numarati pe degetele a doua maini. Pentru lumea interlopa, ei reprezinta un adevarat capital. Daca unul dintre ei accepta sa colaboreze cu grupurile mafiote, nu va mai fi niciodata liber. Va fi controlat de grupurile mafiote chiar si in inchisoare. Camorra tolereaza acest tip de activitate si schimba mari cantitati de bancnote false cu traficantii de cocaina columbieni. 

Pentru a crea o retea de bani falsi sunt necesare trei elemente si o structura ierarhica rigida. In primul rand, este nevoie ca cineva sa finanteze tipografia clandestina, aceasta persoana devenind si creierul afacerii. Finantatorul, de obicei un personaj marunt din cadrul clanurilor Camorra, se ocupa de gasirea unei masini tipografice offset la mana a doua (cele noi, color, pot costa si 500 000 de euro), cumpara filigranul, cerneala speciala si alte instrumente. In al doilea rand, este nevoie de un tipograf, care va organiza productia propriu-zisa. Apoi, este distribuitorul. Acesta este un om de incredere al initiatorului 'afacerii'. Are sarcina de a organiza un depozit, departe de tipografie, si de a mentine contactele cu clientii. 

Reteaua de distribuire este similara celor folosite pentru traficul de droguri. Transportul initial, de la distribuitor la traficantul care preia o cantitate mare, costa 10% din valoarea nominala a bancnotelor. De aici sunt aprovizionati o serie de traficanti cu amanuntul, incepand cu delincventii locali pana la curierii internationali (de obicei lituanieni sau estoni), care duc valuta falsa in Spania, Belgia sau Lituania. Si tot asa, pana la imigrantii extracomunitari aflati in dificultate, care spera sa obtina mici profituri distribuind bancnote false in garile centrale din Roma si Napoli. 

Chiar daca jumatate din productia de bancnote euro false provine din localitatea italiana Giugliano, adevaratii 'concurenti' ai Napoli Group sunt in zonele rurale din sudul Bulgariei si la periferia Sofiei. Aici, vechea traditie de copiere a dolarilor a facut posibila reproducerea bancnotei galbene de 200 de euro intr-o calitate foarte buna. In zona industriala din orasul Varna, pe litoralul Marii Negre, Europol si Secret Service din SUA au descoperit, pe 22 ianuarie 2004, una dintre primele tipografii clandestine din lume capabila sa reproduca bancnota care aparuse cu doar doi ani in urma. La opt ani de atunci, centrele de productie au fost mutate in jurul oraselor Plovdiv si Haskovo, in sudul Bulgariei. 

Franta si Spania urmeaza imediat dupa Italia in clasamentul banilor falsi, dar in aceste state sunt folosite, in 80% din cazuri, imprimante laser de ultima generatie, tehnologie care a deschis piata falsurilor chiar si expertilor informatici. 

Apoi, sunt statele 'emergente'. Polonia, unde acum cateva saptamani intr-un apartament din Varsovia au fost confiscati un million de euro falsi care urmau sa fie folositi pentru inselarea suporterilor de fotbal in timpul Campionatului European, si Bosnia. 

Turcia, Romania si Albania nu produc bani falsi, dar grupurile de acolo se ocupa de distribuire, deplasandu-se intre Napoli si Sofia pentru a se aproviziona. Cei mai eficienti traficanti de bancnote false din Europa raman totusi infractorii lituanieni, care au avut ideea crearii unei retele de distributie pe teritoriul national. 

Potrivit ministrului bulgar de Interne, Tvetan Tvetanov, 'falsificarea banilor devine o preocupare majora pentru siguranta financiara a zonei euro, deoarece bancnotele false inunda piata si pentru ca pedepsele pentru falsificatori nu sunt suficient de severe'. La Frankfurt, in schimb, liderii Bancii Centrale Europene isi pastreaza calmul, pentru ca volumul banilor falsi confiscati in 2011 s-a redus cu 19,3 % fata de 2010, iar cele 606 000 de bancnote confiscate (215 000 doar in Italia, cu o contravaloare de zece milioane de euro) din totalul de 14,4 miliarde de bancnote reale aflate in circulatie, arata o pondere redusa a ratei de falsificare, de 0,00043 %. 

Reteaua de distributie in afara Europei conduce, trecand prin Spania, in tari care au monede slabe si unde se cunosc putine lucruri despre euro. Este vorba in principal de regiuni din Orientul Mijlociu, nordul Africii si Europa de Est. In Africa sunt banci unde functionarii nu sunt in stare sa recunoasca bancnotele euro false si le schimba in valuta locala. Dar ce fac chinezii? Maestrii mondiali ai produselor contrafacute par sa nu se fi implicat pana acum. 'Dar, de curand, s-a descoperit ca hologramele folosite de falsificatorii bulgari pentru reproducerea bancnotei de 200 de euro erau realizate de infractori chinezi. Daca vor incepe si chinezii sa falsifice bancnote, va fi o problema pentru toti', precizeaza o sursa din cadrul Europol. 

Sursa: AGERPRES