Ce efect are scaderea Euribor si cresterea cursului de schimb asupra ratei lunare la credite

Data publicarii: 26-03-2012 | Finante-Banci

Moneda nationala s-a depreciat in fata euro cu peste 7 procente, de la minimul atins anul trecut la maximul istoric atins saptamana aceasta, iar indicele Euribor a suferit in aceasta perioada o corectie importanta.

 Daca in urma cu aproape un an de zile, BNR afisa un curs valutar de referinta sub 4.1 lei/euro, cresterile din ultima saptamana care au marcat stabilirea unui maxim pentru cursul de schimb valutar leu/euro, de 4.3794 lei/euro, obliga romanii sa scoata mai multi lei, pentru a cumpara aceeasi suma in euro.

In schimb, cei care sau imprumutat in franci elvetieni, si care in vara anului trecut au trebuit sa scoata peste 4 lei pentru a cumpara un franc elvetian, un curs de schimb dublu fata de momentul accesarii creditului in 2007 sau 2008, aprecierea usoara a acestuia peste pragul de 3.6 lei/franc, ii face totusi sa plateasca cu peste 10% mai putini lei pentru acelasi franc.

Un ajutor nesperat pentru cei care au credite in euro, a venit din evolutia favorabila a dobanzii Euribor, care a scazut de la putin peste 1.6% la 3 luni, in vara anului trecut, la aproape 0.8%, urmeaza sau a fost resimtita deja, de cei care au credite cu dobanda indexabila la Euribor, intr-o rata lunara mai mica.

Care este efectul reducerii dobanzii Euribor la un credit ipotecar

Pentru a exemplifica, vom lua in considerare mai multe variante de sume, pentru un credit ipotecar de 50.000 euro, acordat pe o perioada de 30 de ani

La o dobanda Euribor 3M (3 luni) de 1.6% si o marja de 6 procente, rata lunara era de 353 euro pe 30 de ani si o valoare a imprumutului de 50.000 euro. Odata cu scaderea dobanzii interbancare, la o dobanda Euribor la 3 luni de 0.8%, rata lunara coboara cu 27 euro si ajunge la 326 euro.

Daca marja de dobanda este de 4 procente, prezenta in majoritatea contractelor de credit Prima Casa, atunci rata lunara scade cu aproape 10 procente, de la 287 euro la 262 euro in prezent.

Integral in MoneyCenter.ro