Basescu: M-am angajat ca Romania va contribui cu 30.000 de euro la fondurile AIEA

Data publicarii: 27-03-2012 | Politica

Presedintele Traian Basescu a declarat marti, la Seul, ca Romania s-a angajat sa contribuie cu 30.000 de euro la completarea fondurilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).

"Cu ocazia interventiei mele, m-am angajat ca Romania va contribui cu o suma de 30.00 de euro la completarea fondurilor Agentiei pentru Energie Atomica, in scopul crearii resurselor financiare necesare desfasurarii proceselor de instruire a personalului care opereaza instalatii nucleare, in alte state, inclusiv Romania", a afirmat seful statului, la Summitul privind Securitatea Nucleara. 

Presedintele Traian Basescu a afirmat ca Romania este dispusa sa invite expertii Agentiei Internationale pentru Energie Atomica pentru a evalua cele doua reactoare de la Cernavoda. 

"Romania a anuntat disponibilitatea de a invita expertii Agentiei pentru Energie Atomica sa evalueze cele doua reactoare de la Cernavoda, pentru a garanta securitatea si siguranta in care functioneaza aceste doua reactoare", a declarat Basescu, la Seul, la Summitul privind Securitatea Nucleara. 

Traian Basescu a declarat ca in momentul de fata se lucreaza la modificarea documentatiei de licitatie pentru construirea de catre Romania a inca doua reactoare nucleare, afirmand ca licitatia ar putea fi demarata in a doua parte a acestui an. 

"Interes exista in mod categoric. Problema pe care noi o avem acum este ca in urma accidentului de la Fukushima se lucreaza la modificarea documentatiei de licitatie, ceea ce face ca aceasta documentatie sa fie gata abia in luna aprilie. Am speranta ca va fi aprobata de CNCAN, undeva pana la sfarsitul lunii mai, astfel incat pana la sfarsitul verii sa se poata face caietul de sarcini si lansata licitatia undeva in partea a doua a anului", a spus Basescu, intrebat daca la Summitul privind Securitatea Nucleara au fost exprimate interese privind investitiile altor tari in realizarea de catre Romania a inca doua reactoare nucleare. 

Seful statului a precizat ca, in urma accidentului de la Fukushima, se vor adauga noi elemente de siguranta pentru functionarea reactoarelor. 

"Reactoarele 1 si 2 (de la Cernavoda - n.r.) nu raman asa cum sunt. Trebuie sa le imbunatatim nivelul de siguranta, luand in consideratie si o situatie de neimaginat dupa tehnicieni. Trebuie sa ne imaginam ce e mai rau", a completat Basescu. 

Basescu a mai precizat ca un alt angajament asumat de Romania la Seul este legat de acordarea de asistenta, inclusiv in privinta conditiilor tehnice ale repatrierii uraniului imbogatit in tarile de provenienta, dar si a sigurantei surselor radioactive.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: