Bancherii dau replica BNR: Resursele in lei pot fi folosite doar pentru credite pe termen scurt. Daca tot trecem la euro in trei ani, de ce sa mai incurajam leii?

Data publicarii: 28-03-2012 | Finante-Banci

Bancherii se incapataneaza sa sustina acordarea de credite pe termen lung in euro si nu in lei, asa cum incearca BNR sa-i convinga de cateva luni. 

In timp ce BNR tot asteapta ca semnalele sale de scadere a dobanzilor la lei sa se transmita si la creditele pentru sectorul privat, bancherii se coalizeaza in jurul ideii ca resursele in lei nu pot fi folosite decat pentru acordarea de credite pe termen scurt, in timp ce euro ramane moneda cea mai importanta pentru imprumuturile pe termen lung. Cu alte cuvinte, bancile tot nu dau sanse creditului ipotecar in moneda nationala, chiar daca pe de alta parte acuza dificultati in a face rost de noi linii externe de finantare.

BNR ar putea reduce maine din nou dobanda-cheie, pana la 5,25% pe an, insa tendinta de relaxare a politicii monetare intra in coliziune cu optica bancherilor privind sansele creditarii in lei.

Integral in Ziarul Financiar.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: