DIICOT: Sapte perchezitii la Craiova pentru prinderea unei grupari de hoti din bancomate

Data publicarii: Astazi, 29-03-2012 | Finante-Banci

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Craiova, in colaborare cu Secret Service si FBI, au destructurat un grup infractional organizat transfrontalier, specializat in savarsirea infractiunilor de clonare de carduri si spalare de bani.

Procurorii DIICOT Craiova au efectuat, joi dimineata, sapte descinderi, dintre care cinci in Craiova, in locuintele mai multor persoane din Dolj suspectate de comiterea infractiunilor de acces fara drept la un sistem informatic, punere la dispozitie a unor date informatice, detinere de echipamente in vederea falsificarii si falsificare de instrumente de plata electronica, punerea in circulatie de instrumente de plata falsificate si spalare de bani. In urma perchezitiilor, cinci persoane au fost retinute si duse pentru audieri la sediul DIICOT Craiova. 

Potrivit comisarului-sef Silviu Vacaru, seful BCCOA Craiova, membrii gruparii produceau sau achizitionau aparatura de skimming pe care apoi au utilizat-o pe teritoriul Romaniei, Germaniei, Spaniei, Portugaliei, Mexicului sau SUA in vederea copierii datelor de identificare a mijloacelor de plata electronica utilizate la diferite terminale ATM. 

'Datele de identificare copiate erau folosite pentru falsificarea unor mijloace de plata electronica, utilizate ulterior pentru extragerea unor sume substantiale de bani din conturile titularilor, indeosebi in SUA. Sumele de bani rezultate din aceste operatiuni financiare frauduloase erau expediate in tara unor persoane interpuse, prin intermediul serviciilor de transfer international de bani sau prin curieri si erau investite in afaceri licite in scopul reciclarii, in special afaceri imobiliare', a spus seful BCCOA Craiova. 

Potrivit sursei citate, valoarea prejudiciului se ridica la 500.000 de dolari, iar miercuri, 28 martie, unul dintre membrii gruparii de carderi a fost depistat in flagrant delict, avand asupra sa suma de 100.000 de dolari provenind din activitatea infractionala. De asemenea, in urma perchezitiilor domiciliare, la una dintre casele verificate de procurori a fost gasita suma de 50.000 de dolari. 

Procurorii DIICOT au colaborat in instrumentarea cauzei cu ofiterii din cadrul Secret Service si FBI, iar cercetarile in cauza au fost efectuate impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO Craiova si cu sprijinul lucratorilor din cadrul IJJ Dolj. Suportul informatic a fost asigurat de catre DGIPI. 

Sursa: AGERPRES