Ernst & Young: Pietele emergente vor creste cu 5,3% in 2012

Data publicarii: 02-04-2012 | Afaceri

Bogdan Ion, Managing Partner Ernst & Young Romania:  "In ciuda incetinirii cresterii economice anul acesta, previziunile pentru pietele emergente raman optimiste pe termen mediu. Noi tendinte, precum specializarea regionala, expansiunea de proportii a clasei de mijloc si intensificarea relatiilor comerciale intre tarile cu crestere rapida, vor actiona ca importanti catalizatori ai cresterii. Companiile care investesc  in aceste piete vor avea avantaje competitive.

Economiile emergente vor creste per total cu 5,3% anul acesta si cu 6,3 % in 2013, conform raportului Ernst & Young Rapid Growth Markets Forecast, lansat astazi. Explicatia: declinul financiar din a doua jumatate a anului 2011 este in continuare contrabalansat de un avans puternic al consumului in pietele cu crestere rapida, stimulat de evolutiile demografice si de cresterea veniturilor reale. 

Consumul ramane principalul motor al cresterii

Expansiunea clasei de mijloc in tarile emergente, cu precadere in Asia, va stimula cresterea cererii si a fluxurilor comerciale intre pietele cu crestere rapida. De exemplu, numarul gospodariilor chineze cu un venit cuprins intre 30.000 si 50.000 de dolari pe an va creste de la 1,6 milioane in 2010, la aproximativ 26 milioane in 2020. Consumul in majoritatea tarilor cu crestere rapida va continua sa il depaseasca pe cel din economiile avansate. Conform previziunilor Ernst & Young, cresterea consumului in pietele emergente va fi de doua ori mai rapida decat in SUA, iar 

China va avea o crestere de patru ori mai rapida.

Volatilitatea pretului petrolului afecteaza pietele emergente

Intensificarea tensiunilor geopolitice genereaza tot mai multe ingrijorari privind aprovizionarea  cu petrol, in timp ce criza din zona Euro afecteaza negativ cererea de petrol. Oferta limitata va face pietele tot mai vulnerabile la evolutii neasteptate si la fluctuatiile probabile ale pretului petrolului. 

In conditiile in care tensiunile geopolitice vor slabi, livrarile OPEC vor creste, iar cererea la nivel global va ramane scazuta pe termen scurt. Raportul Rapid Growth Markets Forecast publicat astazi de Ernst & Young estimeaza un pret mediu de 112 USD pe barilul de petrol in 2012, cu o posibilitate de scadere pana la 105 USD pana la sfarsitul anului. Cu toate acestea, preturile sunt asteptate sa creasca din nou in 2013, atingand un nivel mediu de 135 USD pe baril in 2020.

Perspectivele raman pozitive pentru pietele emergente in urmatorii ani

Revenirea neasteptat de puternica a unor piete emergente la sfarsitul anului trecut si la inceputul anului acesta prefigureaza deja faptul ca pietele cu crestere rapida vor genera peste jumatate din cresterea globala in urmatorii trei ani.

Pentru anul 2013, cele mai bune performante in segmentul economiilor emergente sunt asteptate din partea unor piete precum Brazilia (+5%) si Chile (+4,8%) in America de Sud, Kazakhstan (+7%) si Qatar (+7%) in zona Orientului Mijlociu si a Africii, India (+8,5%), China, Hong Kong (+8,6%) si Vietnam (+7,1%) in Asia. Dezvoltari negative si reduceri ale investitiilor straine directe sunt asteptate in Egipt si economiile emergente din Europa. Se estimeaza, de asemenea, incetinirea cresterii in piete precum Polonia si Republica Ceha, probleme cu inflatia ridicata in piete precum Vietnam, India si Egypt si cresteri ale inflatiei in piete ca Turcia, Nigeria si Indonezia.

Despre Ernst & Young

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 152.000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 22,9 miliarde dolari in anul 2011. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le acordam clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume. In Romania, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992. Cei peste 450 angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.ey.com

Comunicat de presa

Ultimele stiri pe BankNews.ro: