BRD acorda credite din sursa BERD pentru finantarea proiectelor de eficienta energetica

Data publicarii: 02-04-2012 | Finante-Banci

BRD-Groupe Societe Generale a semnat impreuna cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare doua acorduri de finantare in valoare totala de 30 de milioane de euro.

Pachetul de finantare include un imprumut de 20 de milioane de euro, in cadrul RoSEFF (Romanian SME Sustainable Energy Financing Facility) si o line de credit in valoare de 10 milioane de euro in cadrul EU/EBRD Municipal Finance Facility.    

Fondurile RoSEFF sunt destinate finantarii implementarii proiectelor de eficienta energetica derulate de entitati legale private - IMM-uri, inclusiv microintreprinderi, intreprinderi individuale, PFA sau companiile ESCO, cu conditia ca beneficiarul final al investitiei respective sa se incadreze in categoriile mentionate.

Proiectele ce pot fi finantate prin facilitatea RoSEFF vizeaza investitiile destinate reducerii consumului de energie, respectiv imbunatatirea performantelor energetice ale activitatii si cladirilor comerciale ale IMM-urilor,  investitiile destinate extinderii activitatii legate de productia, distributia, instalarea echipamentelor si tehnologiilor de eficienta energetica si utilizarii energiilor regenerabile ale producatorilor, furnizorilor sau instalatiilor acestora. 

Fondurile EU/EBRD Municipal Finance Facility se adreseaza autoritatilor publice locale, companiilor care presteaza servicii pentru autoritatile publice locale si companiilor ESCO care implementeaza investitii de eficienta energetica pentru autoritati publice locale. Principalele investitii eligibile pentru finantare prin aceasta facilitate sunt legate de cresterea performantelor energetice ale cladirilor publice, ale echipamentelor utilizate de autoritatile publice locale si promovarea utilizarii energiei din surse regenerabile.

Finantarea prin cele doua facilitati BERD, derulate prin BRD, aduce importante avantaje pentru entitatea care acceseaza aceste facilitati (imprumutat): asistenta tehnica gratuita pentru potentialii beneficiari asigurata de Consultantul de Proiect si Consultantul de Verificare desemnati de BERD si stimulente financiare (granturi) din alocarile Uniunii Europene, platite beneficiarului final al proiectului dupa implementarea investitiei. Valoarea stimulentului financiar, calculat ca procent aplicat la valoarea imprumutului variaza in functie de tehnologia utilizata si de economiile de energie rezultate ca urmare a implementarii proiectului. Valoarea grantului pe care entitatea eligibila il poate primi, dupa implementarea si verificarea proiectului, variaza intre 10% - 15% pentru IMM-uri si intre 10% - 20% pentru autoritatile publice locale.

Volumul creditelor depinde de natura investitiei eligibile, asa cum este ea identificata de Consultantul de Proiect. Valoarea finantarii din sursa BERD ce poate fi accesata de o singura entitate este, pentru facilitatea destinata       IMM-urilor, de 1 milion de euro pentru proiectele de eficienta energetica complexe, proiectele de utilizare a resurselor regenerabile si/sau de performanta energetica a cladirilor, de 250.000 euro pentru proiecte de dimensiuni mici, iar pentru autoritatile publice locale, de 5 milioane de euro. 

BRD - Groupe Societe Generale este cea de-a doua banca din Romania dupa totalul activelor si are cea de-a doua capitalizare bursiera la BVB. Banca are aproximativ 2,5 milioane clienti si opereaza o retea de peste 930 de unitati. BRD face parte din Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri de servicii financiare din zona euro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: