Candidatii la presedintia Bancii Mondiale vor fi audiati in perioada 9-11 aprilie

Data publicarii: Astazi, 04-04-2012 | International

Consiliul sau de administratie al Bancii Mondiale intentioneaza sa-i audieze pe cei trei candidati la postul de presedinte in perioada 9-11 aprilie, a anuntat marti institutia financiara internationala, transmite AFP.

Consiliul de administratie al Bancii Mondiale, o instanta compusa din 25 de reprezentanti ai unor tari sau grupuri de tari, este insarcinat pentru prima data sa departajeze pretendentii la postul de presedinte al Bancii Mondiale, un post care a fost ocupat de 11 cetateni americani de la infiintarea Bancii in 1946. 

Nigeriana Ngozi Okonjo-Iweala urmeaza sa fie audiata prima, in data de luni 9 aprilie. In prezent ministru de finante, aceasta economista in varsta de 57 de ani are in spate o cariera de aproape 25 de ani in interiorul Bancii Mondiale. 

Urmatorul audiat va fi columbianul Jose Antonio Ocampo. Acest profesor de economie la Universitatea Columbia (New York), in varsta de 59 de ani, a fost ministru de finante si timp de 10 ani a lucrat la Natiunile Unite. 

Ultimul va fi audiat americanul Jim Yong Kim, considerat a fi favorit. Acest medic in varsta de 52 de ani are experienta in domeniul cercetarii, umanitar si a lucrat la Organizatia Mondiala a Sanatatii. 

Consiliul de administratie al Bancii Mondiale s-a angajat sa desemneze persoana care va fi urmatorul presedinte al institutiei inaintea de reuniunea de primavara a Bancii, care va fi organizata in data de 20 aprilie. 

In virtutea unui acord tacit intre Washington si Europa, presedintia Bancii Mondiale a fost detinuta intotdeauna de un american, iar cea a Fondului Monetar International de un european, de la infiintarea celor doua institutii financiare internationale.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: