Sulfina Barbu: Obtinerea documentatiilor de mediu de catre Chevron va dura cel putin doi ani

Data publicarii: 05-04-2012 | Mediu

Etapele pe care compania Chevron trebuie sa le parcurga pentru obtinerea documentatiilor de mediu necesare pentru inceperea exploatarii gazelor de sist vor dura cel putin un an si jumatate - doi ani, a declarat, joi, Sulfina Barbu, membru al Comisiei pentru administratie publica si amenajarea teritoriului din Camera Deputatilor, la conferinta Focus Energetic.

'Din punctul de vedere al documentatiilor de mediu, Chevron trebuie sa faca studii laborioase pe care sa le prezinte Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului. Nicio aprobare de la ANPM nu se face fara dezbatere publica. Am convingerea ca aceste dezbateri vor fi extrem de aplicate. Si pentru a solicita acordul de mediu pentru exploatarea efectiva sunt necesare multe studii, care necesita masuratori, determinari in subsol. Sunt documentatii extrem de laborioase pe care compania trebuie sa le faca. Mai repede de un an si jumatate - doi ani nu pot fi parcurse etapele pentru obtinerea acordurilor. Mai este necesar un aviz de mediu pentru proiectul pe care vor sa il desfasoare. De asemenea, activitatile de explorare trebuie sa fie derulate cu acordul ANPC', a afirmat Sulfina Barbu. 

Deputatul a precizat ca legislatia actuala nu trebuie modificata din punctul de vedere al protectiei mediului. 

'Este suficienta legislatia actuala din punctul de vedere al protectiei mediului. Este optiunea fiecarui stat daca vrea sa aplice o lege speciala pentru gazele de sist. Pentru protectia mediului este suficient, include protectia solului si subsolului. Legislatia este completa', a adaugat aceasta. 

Sulfina Barbu a precizat ca in Biroul Permanent al PDL nu s-a dezbatut propunerea retragerii Hotararii de Guvern potrivit careia Chevron poate exploata si explora trei perimetre din Dobrogea. 'Este posibil sa fi fost o discutie intre o parte dintre colegi. Dar nu am dezbatut acest subiect', a spus aceasta. 

Guvernul a aprobat, recent, trei acorduri petroliere de concesiune de explorare - dezvoltare - exploatare in trei perimetre din Dobrogea (regiunea de sud-est) pentru compania Chevron Romania. 

Cele trei acorduri intre Chevron si Autoritatea Nationala pentru Resurse Minerale, aprobate in sedinta de Guvern din 20 martie, se refera la perimetrele EX 18-Vama Veche, EX-19 Adamclisi si EX-17 Costinesti. 

La inceputul acestei saptamani, membrii organizatiei Platforma Civica au sustinut, intr-o conferinta de presa, ca Guvernul Romaniei trebuie sa faca publice acordurile semnate cu companiile petroliere, inclusiv cu Chevron, si sa elaboreze Legea care sa reglementeze exploatarea gazelor de sist in Romania. 

'Aceasta problema /exploatarea gazelor de sist prin fractionare hidraulica, n.r./ este deosebit de importanta pentru intreaga tara (...) Este un lucru periculos pentru viata omului. (...) Am analizat contractul cu Chevron si n-am gasit clauzele acestuia. In schimb, am intalnit o secretomanie dubioasa la toate nivelurile. Vrem sa se scoata Legea care sa reglementeze exploatarea gazelor de sist in Romania', a declarat generalul Nicolae Rotaru, membru al Platformei Civice. 

Potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, Dan Suciu, secretizarea acordurilor incheiate de stat cu Chevron s-a facut conform Legii petrolului. Intrebat daca Guvernul este dispus sa desecretizeze acordurile respective, Suciu spus ca aceasta chestiune va fi luata in considerare, dar ca trebuie vazute elementele de securitate nationala care sunt cuprinse in dosarul secretizat. 

Chevron are o licenta de explorare si in zona Barlad. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: