Milioane de americani risca sa-si piarda locuintele din cauza datoriilor ipotecare

Data publicarii: 11-04-2012 | International

Milioane de americani risca sa-si piarda locuintele din cauza datoriilor la creditele ipotecare, a declarat Daniel Leigh, seful grupului de experti al Fondului Monetar International (FMI), care pregateste un raport analitic cu privire la perspectivele economiei mondiale, transmite Bloomberg.

Aproximativ 2,5 milioane de proprietari de apartamente si case din SUA si-au pierdut deja proprietatea. In alte 1,5 milioane de cazuri, ratele sunt platite sistematic cu intarziere. In consecinta, si acestia ar putea sa-si piarda locuintele, a mentionat Leigh, economist in Departamentul de cercetare al FMI. 

'Sunt cifre ingrijoratoare si pentru rezolvarea problemei ar trebui de facut ceva', a subliniat el, in cadrul unei conferinte de presa, marti la Washington. 

Expertul FMI nu a precizat ce fel de masuri se impun in aceasta situatie, insa in raportul elaborat in perspectiva planificatei sesiuni pentru saptamana viitoare a Bancii Mondiale si FMI de la Washington atrage atentia asupra masurilor insuficiente luate in acest sens de catre administratia presedintelui Barack Obama. 

In special, el subliniaza ca programul adoptat de guvernul american de a asigura acces la locuinte ieftine este putin incurajator din punctul de vedere al investitorilor si prea alambicat. 

Raportul FMI atrage de asemenea atentia asupra faptului ca in conformitate cu acest plan au putut fi accesate mai putin de 1 milion de credite ipotecare.Initial, administratia americana intentiona sa ajute astfel 4 milioane de proprietari, care s-au trezit intr-o situatie dificila. 

De la sfarsitul anului 2006, potrivit expertilor, circa 8 milioane de americani au fost in imposibilitatea de a-si achita creditul ipotecar si, prin urmare, se confrunta cu amenintarea pierderii locuintei.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: