Noul Cod de Procedura Civila va avea un impact semnificativ asupra mediului de afaceri

Data publicarii: 17-04-2012 | Afaceri

Societatea de avocati Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP) a organizat saptamana aceasta, impreuna cu Ziarul Financiar, conferinta cu tema "Noul Cod de Procedura Civila - Ghid de utilizare practica”. Evenimentul a reunit avocati, juristi, reprezentanti ai instantelor, profesori in drept, pe secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Lidia Barac, si Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Alina Ghica. 

In cadrul dezbaterii au fost analizate modificarile, impactul si solutiile Noului Cod de Procedura Civila (NCPC) ce va intra in vigoare la data de 1 iunie 2012 - o reforma juridica prin care sunt reglementate pentru prima data principiile fundamentale ale procesului civil, care poate da peste cap activitatea a zeci de mii de specialisti - avocati, consilieri juridici si directori de companii.

Lectorii au analizat cateva din modificarile majore care vor surveni in urma intrarii in vigoare a noilor norme si care vor avea un impact semnificativ asupra comportamentului firmelor si al departamentelor juridice ale acestora. Acestea vor trebui, pe de o parte, sa se puna la punct rapid cu noua procedura pentru a nu risca sanctiuni procedurale raportat la intentia declarata a NCPC, de creare a unor mecanisme de responsabilizare a justitiabililor, si pe de alta parte, vor beneficia de un cadru procesual mai previzibil, atat din punctul de vedere al termenelor de judecata si al duratei in general, cat si din punctul de vedere al solutiilor pronuntate de instanta. 

Toate aceste deziderate ale NCPC vor permite mediului de afaceri sa se raporteze cu mai multa incredere decat pana in prezent la efectele unui proces civil, ca baza pentru viitoarele planuri de afaceri si/sau negocierile necesare cu partenerii contractuali. 

Mai jos ideile principale punctate de fiecare vorbitor:

Lidia Barac - Secretar de Stat in Ministerul Justitiei

  • a facut o trecere in revista a dezideratelor Noului Cod de Procedura Civila;
  • a subliniat faptul ca mediul de afaceri va fi ajutat in primul rand de celeritatea si predictibilitatea procedurilor; 
  • a evidentiat ca adoptarea Codului raspunde cerintelor Uniunii Europene in ceea ce priveste monitorizarea Justitiei din Romania, fiind necesara o implementare rapida a acestuia; in caz contrar Romania ar urma sa fie sanctionata de Uniunea Europeana pentru nealinierea la reglementarile si directivele europene.

Alina Ghica - Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)

  • a informat publicul cu privire la demersurile efectuate pana in prezent pentru adoptarea NCPC, inclusiv din perspectiva studiilor de impact ale Noilor Coduri Esentiale si a rapoartelor intocmite in acest sens; 
  • a subliniat implicarea CSM in adoptarea tuturor masurilor necesare in vederea pregatirii magistratilor pentru intrarea in vigoare a NCPC si suplimentarea posturilor necesare. Din acest ultim punct de vedere, presedinta CSM si-a exprimat convingerea ca nu se va ajunge la un blocaj al activitatii instantelor de judecata si ca judecatorii sunt pregatiti pentru aceasta modificare de substanta a procedurii civile.

Calin-Andrei Zamfirescu - Partener Senior SCA Zamfirescu Racoti Predoiu

  • a mentionat schimbarile majore pe care le aduce Noul Cod de Procedura Civila; 
  • astfel, in privinta competentei, s-a revenit la scopul pentru care au fost infiintate Curtile de Apel, care vor judeca numai apelurile; Inalta Curte de Casatie si Justitie se va pronunta exclusiv ca instanta de casatie asupra recursurilor;
  • noile reglementari consacra legislativ unicitatea cailor de atac;
  • in anumite cazuri partile pot conveni sa renunte la calea de atac a apelului, formuland direct recurs;
  • arbitrajul este, de asemenea, asezat intr-o forma noua.

Marian Nicolae - Conf. univ. dr. in cadrul Facultatii de Drept, Universitatea Bucuresti

a vorbit despre rolul de drept comun al NCPC, trecand in revista acele reglementari care fac trimitere in mod expres la prevederile NCPC in completarea normelor pe care le contin, incepand cu (Noul) Cod Civil, cu ocazia diferitelor institutii pe care le reglementeaza si continuand cu legile speciale care prevad in mod expres acest rol al procedurii civile.

Viorel Ciobanu - Prof. dr. in cadrul Facultatii de Drept, Universitatea Bucuresti 

  • a vorbit din perspectiva rolului sau de membru in comisia de elaborare a NCPC, aducand la cunostinta audientei scopurile pentru care s-a ales o anumita forma a noilor reglementari si dificultatile intervenite cu privire la mentinerea acestora in cursul dezbaterii cu ceilalti factori implicati in adoptarea NCPC;
  • a prezentat aspectele noi in desfasurarea procesului civil in diferite materii - parti, competenta, introducerea unui proceduri prealabile, inainte ca dosarul sa ajunga in instanta, cu rol de filtru. Judecatorul va estima durata procesului in functie de particularitatile dosarului pentru un termen optim si previzibil.

Dr. Cosmin Vasile - Partener SCA Zamfirescu Racoti Predoiu

  • dupa o introducere complexa cu privire la dezideratele NCPC si premisele care au stat la baza adoptarii acestui cod, inclusiv din perspectiva obligatiilor asumate de Romania la nivel comunitar, a facut o trecere in revista a sanctiunilor nulitatii si decaderii in lumina NCPC; 
  • a insistat asupra acelor texte care au drept scop asigurarea implementarii dezideratului declarat de responsabilizare a partilor procesului civil.

Alina Tugearu - Avocat Senior Coordonator SCA Zamfirescu Racoti Predoiu

  • a prezentat punctual modificarile esentiale aduse procedurii de judecata in prima instanta si in caile de atac, incepand de la noua faza premergatoare care conditioneaza declansarea propriu-zisa a procesului civil, continuand cu modificarile aduse termenelor de formulare si depunere a intampinarii si raspunsului la intampinare;
  • a elaborat asupra procedurii cu privire la cererile de valoare redusa si a incheiat discursul cu mentionarea elementelor de noutate din caile de atac prin care s-a consacrat caracterul de cale extraordinara de atac a recursului si s-a reintrodus procedura de filtru pentru recursurile solutionate de catre ICCJ.

Mariana Nedelea - Director Departament Juridic, Banca Romaneasca

  • a introdus elementele de noutate in materia executarii silite potrivit NCPC, pornind de la consacrarea competentei generale a executorilor judecatoresti pentru executarea silita a oricarui titlu executoriu;
  • a continuat cu noul sistem de clasificare a hotararilor, reglementarea unei proceduri speciale privind interventia altor creditori in cursul executarii si a unor cazuri de suspendare obligatorie a executarii, fara necesitatea achitarii unei cautiuni;
  • a mentionat la final modificarile introduse in materia urmaririi silite imobiliare.

Despre Zamfirescu Racoti Predoiu

Nascuta din fuziunea a doua cunoscute societati de avocati infiintate in anul 1995, Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP) este acreditata ca una dintre cele mai importante societati de avocatura din Romania. ZRP ofera servicii de asistenta juridica atat in domeniul avocaturii de business, cat si in sfera litigiilor, arbitrajului si consultantei fiscale, si este recomandata de anuarele  internationale de specialitate pentru performantele sale in variate arii de practica, precum: litigii, arbitraj, insolventa, drept financiar-bancar,  drept societar / fuziuni si achizitii, dreptul muncii, energie si resurse naturale, proprietate intelectuala, drept imobiliar, piata de capital, drept fiscal etc.

ZRP are o echipa de 38 de avocati dintre care cinci parteneri - Stan Tirnoveanu (Managing Partner), Ioana Racoti (Senior Partner), Calin-Andrei Zamfirescu (Senior Partner), Anca Danilescu (Partner), Cosmin Vasile (Partner).

Ultimele stiri pe BankNews.ro: