Erste spera sa recupereze pana in 2009 peste 10% din banii platiti pentru BCR

Data publicarii: 10-10-2006
Erste Bank estimeaza ca Banca Comerciala Romana (BCR ) va obtine un profit net de 250 milioane euro in 2006 si se asteapta la o crestere anuala de 40% a profitului BCR pana in 2009, astfel incat sa recupereze pana atunci mai mult de 10% din suma platita, potrivit unui raport al bancii austriece. Dupa ce Curtea Constitutionala a respins, luni, obiectiile la legea privind finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR), conducerea bancii austriece se asteapta ca procesul de privatizare a liderului pietei bancare romanesti sa se incheie "in urmatoarele zile". Erste Bank va plati 3,75 miliarde euro pentru 61,88% din actiunile BCR.

"Cum cumpararea BCR s-a finalizat mai tarziu decat era anticipat, nu ne asteptam ca noua subsidiara din Romania sa aduca o contributie materiala la rezultatele grupului Erste din acest an", se arata in raportul citat.

Integrarea BCR va aduce insa rezultate in crestere in anul 2007, cand se asteapta profituri cu 25% mai mari decat in 2006. Conducerea Erste spera ca raportul dintre costuri si venituri, care va fi de maxim 53% la sfarsitul acestui an, sa ajunga la aproximativ 40% in 2009, iar rentabilitatea fondurilor proprii (ROE), estimata la 23% pentru 2006, sa creasca pana la peste 35% peste trei ani, potrivit datelor prezentate de presedintele Erste Bank, Andreas Treichl.

Erste Bank are drept tinta cresterea anuala a profitului sau net cu 20% pana in 2009 si se bazeaza pe cresterea accelerata a activitatii bancare din noile state membre ale Uniunii Europene (UE) si din Ucraina, a explicat Treichl. "Peste 94% din clientii Erste Bank vor fi cetateni ai Uniunii Europene in 2007", se arata in raportul prezentat luni la Bucuresti.

In 2007, Erste Bank va avea afaceri bancare in sase tari membre UE - Austria, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria. Banca austriaca mai are subsidiare in Croatia, Serbia si Ucraina, iar dupa integrarea BCR va fi prezenta si in Republica Moldova, prin sucursala deschisa la Chisinau de cea mai mare banca din Romania.

"Tinta pentru raportul cost/venit este sa ramana sub 55%, iar pentru 2009, rentabilitatea fondurilor proprii (ROE - return of equity) ar trebui sa se situeze intre 18 si 20%", se arata in raportul prezentat de presedintele Erste Bank.

Erste Bank a fost infiintata in 1819, fiind prima casa de economii din Austria. Banca are in acest moment peste 15 milioane de clienti, din care peste 12 milioane in tari din Europa Centrala si de Est. Banca a avut un profit net de 448 milioane euro pe primul semestru din 2006 si avea active de peste 160 miliarde euro la 30 iunie, din care 48,7 miliarde euro in estul si centrul Europei, arata raportul financiar semestrial al Erste Bank.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: