Guvern: Romania trece la euro in 2015

Data publicarii: 19-04-2012 | Finante-Banci

Romania isi mentine angajamentul de adoptare a monedei euro in anul 2015 si intrarea in Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM) II, in perioada 2013-2014, si isi propune reducerea deficitului structural sub 0,7% din Produsul Intern Brut pana in anul 2014, potrivit Programului de convergenta 2012, aprobat, miercuri, de Guvern, printr-un memorandum.

"Principalul obiectiv este reducerea deficitului structural sub 0,7% din PIB pana in 2014. In acest fel, se poate ilustra capacitatea Romaniei de a se incadra incepand din anul 2013 in obiectivul bugetar pe termen mediu, ceea ce corespunde prevederilor Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare. Se incearca atenuarea ciclicitatii economiei, reducerea presiunilor inflationiste si limitarea deficitelor externe. De asemenea, se mentine angajamentul de adoptare a monedei euro in 2015 prin intrarea in mecanismul ERM II in 2013-2014", a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu. 

Pe termen mediu, 2013-2015, cadrul macroeconomic prognozat se bazeaza pe cresteri ale PIB intre 3,1 si 3,9%, cu circa un punct peste potential, avand in vedere contributia pozitiva adusa de investitii si mai ales a atragerii de fonduri europene. 

"Cererea interna va reprezenta principalul motor al cresterii economice pentru anul 2012. Imbunatatirea ocuparii si o inflatie mai redusa vor sustine cresterea veniturilor si vor contribui la revigorarea consumului privat", a detaliat Suciu, din Programul de convergenta. 

De asemenea, pentru 2012 inflatia este de asteptat sa se mentina la un nivel redus, la sfarsitul anului, urmand sa ajunga la 3,5%, in intervalul tintit de Banca Nationala. 

In privinta finantelor publice, pe termen mediu, obiectivul specific al politicilor bugetare este ajustarea in continuare a deficitului bugetar, tintele planificate fiind 2,3% din PIB in 2012, 1,5% in 2013, 1,2% in 2014, 0,9,% in 2015, conform metodologiei ESA. 

Conform documentului adoptat de Guvern, se prevede imbunatatirea politicilor in domeniul investitiilor, continuarea politicii de reducere si de prevenire a aparitiei arieratelor, imbunatatirea guvernantei corporatiste. 

Actualul Executiv subliniaza ca tintele si angajamentele acestui Program de convergenta sunt obligatorii si pentru viitoarele guverne. 

"E un document programatic pe care se va baza de acum incolo constructia bugetara indiferent de Guvern, tinand cont de constrangerile si tratatele semnate si asumate de Romania", a spus Dan Suciu. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: