Hollande il devanseaza pe Sarkozy in intentiile de vot ale francezilor pentru primul tur

Data publicarii: 20-04-2012 | International

Candidatul socialist Francois Hollande continua sa conduca in intentiile de vot ale francezilor pentru primul tur al alegerilor prezidentiale cu 28 % fata de 25 % favorabile presedintelui in exercitiu Nicolas Sarkozy, potrivit unui sondaj CSA publicat joi.

In turul al doilea, candidatul socialist este presupus invingator net cu 57 % din voturi (-1 in raport cu un sondaj precedent al CSA) fata de 43 % (+1) pentru presedintele Sarkozy. 

Aceste evolutii sunt calculate in raport cu ancheta efectuata de acelasi institut cu 48 de ore anterior, in 16-17 aprilie. 

Dupa cei doi politicieni aflati la varf in sondaje, scorurile candidatei extremei drepte Marine Le Pen si candidatului stangii radicale Jean-Luc Melenchon au inregistrat un usor recul, cu 16 % pentru prima (-1) si 14,5 pentru al doilea (-0,5). 

Aflat in pozitia a cincea, candidatul centrist Francois Bayrou a progresat usor (+0,5), obtinand 10,5 din intentiile de vot. 

Dintre ceilalti candidati, ecologista Eva Joly este stabila cu 2 %, la fel ca Nicolas Dupont-Aignan (1,5 %). Creditat cu 1,5 %, Philippe Poutou (Noul Partid Anticapitalist, de extrema stanga) castiga jumatate de punct, ca si Nathalie Arthaud (1%) de la Lupta Muncitoare (extrema stanga), in timp ce Jacques Cheminade (independent) ar obtine sub 0,5 % din sufragii. 

Pronosticul de victorie in turul al doilea, exprimat de persoanele intervievate, progreseaza masiv in beneficiul lui Francois Hollande, potrivit acestei anchete: 55 % (+6 puncte) anticipeaza victoria sa si doar 25 % (-2) - pe cea a lui Sarkozy. 

Pe de alta parte, 38 % dintre persoanele anchetate - adica un procent foarte important cu cateva zile inainte de primul tur - declara ca ar putea inca sa-si schimbe opinia pana duminica, procentul lor reducandu-se la 23 % pentru turul al doilea. 

In echilibrul fortelor politice, totalul candidatilor stangii se ridica la 47 %, iar cel al dreptei parlamentare - la mai putin de 27 %. 

Acest sondaj a fost realizat prin telefon in 18-19 aprilie pe un esantion national reprezentativ de 1.134 persoane de varste peste 18 ani (dintre care au fost extrase 1005 inscrise pe listele electorale in Franta), constituit dupa metoda cotelor.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: