Lucian Anghel, economist-sef al BCR: Romania poate repeta povestea de succes a Poloniei

Data publicarii: 26-04-2012 | Finante-Banci

Lucian Anghel, economist-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR) si, din luna februarie a acestui an, presedinte al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a declarat intr-un interviu publicat miercuri de cotidianul austriac Wirtschaftsblatt ca isi doreste repetarea povestii de succes a Poloniei in ceea ce priveste piata de capital.

'Din cate stim, in Polonia piata de capital este o sursa buna de finantare si cred ca si in Romania se poate face acelasi lucru', a afirmat Lucian Anghel. 

Companiile controlate de stat trebuie listate la noi (BVB), iar apoi, in viitorul apropiat, trebuie mentinut un ritm constant al noilor listari. Daca procedam astfel, Bursa de Valori Bucuresti poate sa devina un lider in Europa de Sud-Est, a declarat presedintele BVB, subliniind in acelasi timp importanta conditiilor cadru internationale, economice si politice. 

In ceea ce priveste strategia presedintelui BVB pentru urmatorii cinci ani, acesta a afirmat ca prioritatea este reprezentata de consolidarea pe plan local, urmata de listarea la bursa a firmelor romanesti private. 

BVB trebuie sa devina o adevarata sursa de finantare si pentru actorii privati. Acesta este planul meu pe urmatorii cinci ani, a spus Lucian Anghel. 

Economia romaneasca are nevoie de sustinere financiara, a subliniat presedintele BVB. Investitiile externe au fost intrerupte in perioada crizei. Fondurile europene nu sunt usor de exploatat. In vremuri ca acestea, creditele bancare sunt supuse unor nenumarate limitari. Din acest motiv este nevoie de alternative - iar Bursa de Valori poate indeplini acest rol, a declarat Lucian Anghel pentru Wirtschaftsblatt. 

Anghel a calificat oferta Transelectrica (la sfarsitul lunii martie) drept prima oferta publica din ultimii patru ani incheiata cu succes si un 'semnal puternic', care a atras atentia asupra bursei de valori ca alternativa de finantare. Daca se urmeaza aceeasi proceduri si in cazul listarii Transgaz si Romgaz la bursa si aceste oferte vor inregistra succes, a subliniat presedintele BVB. 

Intrebat daca acest semnal ar fi suficient de puternic pentru a da uitarii esecul Petrom din luna iulie a anului 2011, Lucian Anghel a raspuns ca acest lucru este de domeniul trecutului. Succesul Transelectrica va atrage investitorii care vor dori sa ia parte si la urmatoarele povesti de succes, ale Romgaz si Transgaz. 

Intrebat daca pe viitor va veni momentul si unei noi listari la bursa a Petrom, Lucian Anghel si-a exprimat certitudinea ca, in cazul in care statul s-ar decide pentru o asemenea masura, atunci listarea la bursa a Petrom ar avea succes. 

In ceea ce priveste revenirea post-criza a BVB, Anghel este de parere ca Bursa de Valori Bucuresti a cunoscut o recuperare puternica, si ca, in prezent, performanta BVB este una dintre cele mai bune din lume. O contributie a presedintelui BVB la recuperarea institutiei pe care o conduce este reprezentata de reducerea birocratiei, lucru vizibil in oferta Transelectrica. 

Lucian Anghel nu a exclus o posibila colaborare intre BVB si alte burse de valori din regiune, dar a dorit sa sublinieze ca, pe moment, dezvoltarea locala reprezinta o prioritate. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: