Leonard Orban: Sunt negocieri dure in UE, politica de coeziune e pusa sub semnul intrebarii

Data publicarii: 26-04-2012 | Politica

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat joi ca intre statele UE exista "negocieri dure", deoarece tarile net contributoare la bugetul Uniunii solicita reducerea acestuia, lucru ce pune in pericol politica de coeziune.

"Negocierea este foarte dura, sunt statele membre net contributoare la bugetul UE care au cerut o reducere substantiala fata de propunerea Comisiei Europene. La ultima reuniune a Consiliului de Afaceri Generale (...) s-au conturat clar cele doua tabere: statele membre care sustin alocari importante nu numai la nivelul intregului buget, dar in special la nivelul politicii de coeziune si statele net contributoare care vor o reducere de minimum 100 miliarde euro fata de ceea ce a propus Comisia Europeana, adica 1.025 miliarde euro", a explicat Orban. 

El considera ca daca s-ar putea ajunge la un acord pana la sfarsitul acestui an ar fi "exceptional", dar si-a exprimat indoiala. "E foarte putin probabil, din cauza divergentelor dintre statele membre", a sustinut ministrul. 

Orban a aratat ca este, practic, pusa sub semnul intrebarii politica de coeziune, in general, eficacitatea ei. 

"Sunt in momentul de fata strategii de negocieri. A fost remarcabil faptul ca s-a ajuns la o declaratie comuna a 12 state membre plus Croatia, care sustin politica de coeziune. Aratam foarte clar celor care vor sa reduca fondurile de coeziune ca exista o pozitie puternica, nu numai din partea Poloniei si a Romaniei, ci a unui grup important de state membre", a subliniat Leonard Orban. 

Pe de alta parte, acesta a apreciat ca in perioada 2007-2013 ar fi "logic" ca Romania sa beneficieze de mai multe fonduri. Orban a spus ca sumele se vor da pe domenii precum transporturi, energie, protectia mediului, sanatate, dar conditiile de cheltuire a fondurilor vor fi mai dure. 

El a precizat ca exista conditii pe care, daca nu le vor indeplini, beneficiarii nici nu vor putea incepe sa cheltuiasca fondurile. 

Orban a dat, punctual, exemple de conditii pentru fondurile din domeniul sanatatii. 

"In prealabil, trebuie sa ai o strategie nationala in domeniu si un sistem de monitorizare a atingerii obiectivelor strategiei. Nici una, nici alta nu exista in momentul de fata", a afirmat ministrul Afacerilor Europene. 

Leonard Orban a admis ca rata de absorbtie in Romania este extrem de scazuta, dar a adaugat ca ea s-a dublat fata de momentul la care s-a creat Ministerul Afacerilor Europene. 

El a sustinut ca lucrurile vor fi si mai complicate in conditiile in care va trebui pus accentul pe rezultatul cheltuirii fondurilor respective. 

"Orientarea (...) utilizarii fondurilor comunitare pe rezultate e iar o schimbare fundamentala care in mod cert va genera dificultati suplimentare. (...) E clar ca din ce in ce mai mult orientarea trebuie sa fie pe calitatea cheltuirii fondurilor comunitare, dar pe de alta parte, trebuie sa fim constienti ca asta ne va face viata mult mai complicata decat e in momentul de fata", a subliniat Leonard Orban. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: