Ioan Cuzman: Ni s-a propus un schimb de actiuni la BCR cu titluri Erste

Data publicarii: 11-10-2006
Ni s-a propus un schimb de actiuni la BCR cu titluri ErsteSIF Banat-Crisana a primit propunerea sa faca un schimb de actiuni la Banca Comerciala Romana cu titluri ale Erste Bank in momentul listarii acesteia la Bursa de Valori Bucuresti, a declarat Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana. "Nu respingem ideea unui schimb de actiuni, in eventualitatea in care Erste Bank va decide sa isi listeze actiunile la Bursa de Valori Bucuresti inainte de listarea BCR", a declarat Ioan Cozman.

Potrivit acestuia, conducerea Erste Bank si-a anuntat intentia de a detine cat mai mult din capitalul social al BCR, din care SIF-urile detin peste 30%, iar salariatii bancii controleaza un pachet de 8%. SIF Banat Crisana detine un pachet de 6% din actiunile BCR, SIF Oltenia - 6,11%, SIF Transilvania - 6%, SIF Moldova - 6% si SIF Muntenia - 6%.

"Deocamdata nu s-au facut evaluari in ceea ce priveste Erste Bank, dar am discutat cu persoane care detin actiuni la BCR si care si-au aratat disponibilitatea sa realizeze acest schimb de actiuni", a explicat Ioan Cuzman.

"Au avut loc discutii intre conducerea Erste Bank si reprezentantii SIF-urilor, legate de posibila listare la Bursa de Valori Bucuresti, dar investitorii austrieci nu pot sa faca o propunere pana nu primesc pachetul majoritar de actiuni de la BCR", a declarat, pentru News In, Teodor Mihaescu, membru in conducerea SIF Muntenia. Potrivit acestuia, schimbul actiunilor BCR cu titluri Erste este o propunere corecta, dar nu se va putea infaptui mai devreme de un an.

"Erste a anuntat ca intentioneaza sa isi maximizeze profitul la nivelul grupului, nu doar la nivelul bancilor pe care le detine, astfel ca un schimb cu pachetul de actiuni de la BCR va fi mult mai avantajos", a explicat Teodor Mihaescu. In opinia sa, Erste nu va putea sa lanseze o propunere pentru pachetul de peste 30% detinut de SIF-uri inainte de a-si indeplini toate obligatiile fata de statul roman ce decurg din contractul de privatizare.

Erste Bank va plati statului roman 3,75 miliarde euro pentru pachetul majoritar de 61,88% din actiunile BCR.

La jumatatea anului, Erste Bank detinea cea mai mare parte a activelor (68,5%, 117,2 miliarde euro) in Austria, iar subsidiara din Cehia, Ceska Sporitelna, se clasa pe locul doi in cadrul grupului, cu active de 24,7 miliarde euro (14,4% din total). Daca se iau in calcul activele BCR in cadrul grupului Erste pentru primul semestru al anului, liderul pietei bancare romanesti ar reprezenta 6,3% din activele totale, potrivit datelor prezentate de Erste Bank.

Banca Comerciala Romana (BCR) a avut un profit brut de 210 milioane euro (aproximativ 741 milioane lei) dupa primele opt luni ale anului, cu 50,5% mai mare decat in acelasi interval din 2005, potrivit datelor prezentate, luni, de Erste. Profitul net dupa opt luni, dupa impozitare si participatii minoritare, a fost de 177,8 milioane euro (627 milioane lei), cu 50,2% mai mare decat se inregistrase dupa primele opt luni din 2005. Indicatorul cost/venit al BCR s-a imbunatatit, fiind de 51,9% la sfarsitul lunii august, fata de 56,2% in august 2005. Rentabilitatea fondurilor proprii (ROE - return of equity) a ajuns la 23,9% in august 2006, fata de 17,9% cu un an in urma.

Rezultatele prezentate sunt dupa standardele internationale de raportare financiara (IFRS) si sunt inainte de restructurarea provizioanelor BCR, potrivit reprezentantilor Erste Bank.

In acelasi timp, activele BCR erau, la 31 august 2006, de 11,523 miliarde euro, cu 23,8% mai mari decat in august 2005. Erste a anuntat ca la sfarsitul anului 2006, activele BCR ar putea ajunge la aproximativ 13 miliarde euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: