BCR: Moneda nationala s-ar putea deprecia pana la 4,5 lei pentru un euro, in 2012

Data publicarii: 03-05-2012 | Finante-Banci

Moneda nationala ar putea fi tranzactionata la nivelul de 4,3 - 4,5 lei pentru un euro, in cea mai mare parte a anului 2012, pe fondul unei cresteri economice in jurul a 1 la suta din PIB si cu o inflatie care isi va inversa trendul pe crestere, in a doua parte a anului, dar in intervalul tintit de Banca Nationala, arata Raportul macroeconomic 'Romania Top 10 provocari', prezentat, joi, de economistul sef al BCR, Lucian Anghel.

Intre provocarile pentru Romania, Anghel a mentionat incertitudinea privind cresterea economica, nevoia stringenta de masuri privind atragerea fondurilor europene, imposibilitatea asigurarii unei cresteri economice prin simpla rostogolire a datoriei externe, mentinerea increderii investitorilor, reforma in domeniul public, exporturile, productivitatea muncii, leul pe un teren sensibil, inflatia si reducerea deficitului de cont curent. 

'Orice guvern va veni la putere in urmatorii zece ani se va confrunta cu cel putin opt din cele zece provocari', a subliniat economistul sef al BCR. 

Potrivit raportului, exista incertitudini legate de ceea ce se va intampla cu inflatia, dupa minime istorice in prima parte a anului 2012. 

In primele patru luni, efectul de baza favorabil si persistenta deficitului de cerere agregata au fost principalii factori deflationisti, dar inflatia isi va inversa trendul in a doua parte a anului, insa va ramane in intervalul tinta stabilit de BNR, subliniaza analistii BCR. 

Deficitul de cont curent ramane o provocare majora, iar economistul sef al BCR considera ca 'imbunatatirea ratei de absorbtie a fondurilor europene la peste 60 la suta si atragerea de investitii straine directe in agricultura, industria prelucratoare si turism ar putea determina reducerea deficitului de cont curent cu 2-3 la suta din PIB pe termen mediu. 

'Prognoza noastra de crestere economica, in jur de 1 la suta, este bine calibrata fata de un scenariu care indica o stagnare sau chiar un usor declin in Zona Euro, iar diferentialul de crestere dintre Romania si Zona Euro va ramane unul pozitiv, cu circa un punct procentual, in 2012', a aratat Lucian Anghel.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: