Facebook vrea sa stranga 10,6 miliarde de dolari prin oferta sa publica initiala

Data publicarii: 04-05-2012 | Bursa

Cea mai mare retea sociala din lume, Facebook, a anuntat joi seara ca vrea sa stranga aproximativ 10,6 miliarde de dolari in ceea ce ar putea fi cea mai mare oferta publica initiala derulata vreodata de o companie din Silicon Valley, transmite Reuters.

La opt ani de la infiintarea sa de catre Mark Zuckerberg, Facebook a fixat un interval de pret de 28-35 de dolari per actiune pentru viitoarea sa cotare publica initiala, un interval care evalueaza Facebook undeva intre 77 si 96 de miliarde de dolari, adica o valoare de piata similara cu cea a Amazon.com. 

Marimea ofertei publice initiale reflecta potentialul de crestere si asteptarile optimiste ale analistilor cu privire la potentialul lucrativ al Facebook. 'Cu siguranta nu am vazut un IPO atat de mare al unei companii din sectorul tehnologic', a declarat Lise Buyer de la firma de consultanta Class V Group. Lise Buyer, care in 2004 a lucrat la oferta publica initiala a Google, spune ca principala intrebare in cazul Facebook este cat de mult va continua sa creasca. 

Daca pretul rezultat in urma IPO-ului se va apropia de zona superioara a intervalului fixat, Facebook ar putea sa stranga pana la 12 miliarde de dolari, iar daca se utilizeaza si optiunea de supra-alocare (cunoscuta sub denumirea de "greenshoe") ar putea sa se ajunga pana la 13,6 miliarde de dolari. Comparativ, in 2004 Google a strans 1,9 miliarde de dolari cu ocazia ofertei sale publice initiale care valoriza motorul de cautare la 23 miliarde de dolari. In prezent Google are o valoare de piata de aproximativ 200 miliarde de dolari. 

Potrivit Reuters, sefii Facebook ar putea demara luni, 7 mai, un roadshow (turneu de promovare) pentru oferta sa publica initiala, iar actiunile celei mai mari retele sociale din lume s-ar putea tranzactiona la bursa din 18 mai. Intervalul de pret ar putea fi ajustat in functie de reactia Wall Street la turneul de promovare. 

Facebook are peste 900 milioane de utilizatori si anul trecut a raportat un profit net de 668 milioane de dolari, in crestere fata de 372 milioane de dolari in 2010.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: