Grecia/alegeri: Cele doua mari partide elene pro-austeritate sunt in pragul unei veritabile catastrofe electorale

Data publicarii: 07-05-2012 | International

Cele doua mari partide elene pro-austeritate, PASOK (socialist) si Nea Dimokratia (Noua Democratie, dreapta), care din noiembrie 2011 au guvernat impreuna intr-o coalitie, sunt in pragul unei veritabile catastrofe electorale dupa alegerile legislative anticipate de duminica, reusind sa obtina impreuna doar intre 31 si 37% din voturi, fata de 77,4% cat obtinusera in 2009, indica primele sondaje realizate la iesirea de la urne, potrivit AFP.

Daca rezultatul sondajelor realizate la iesirea de la urne se confirma, aceasta prabusire va face aproape imposibila formarea unui guvern de coalitie de catre aceste doua partide, pentru a continua politica de austeritate impusa de Uniunea Europeana si de FMI. 

Desfasurat sub semnul politicii de austeritate, scrutinul de duminica a adus in prim-planul scenei politice grecesti un mic partid al stangii radicale, Syriza, care a fost agreat de 15,5-18 la suta dintre alegatori, potrivit acelorasi exit-poll-uri. 

Syriza, in prezemt a patra forta parlamentara dupa comunisti, se afla umar la umar cu socialistii din PASOK, creditati cu un scor cuprins intre 14% si 17%, fata de 44% cat au castigat la alegerile legislative din 2009. 

Partidul conservator Nea Dimokratia, favorit in aceste alegeri, s-a situat in frunte, cu un scor mai mult decat modest, estimat la 17-20%, fata de 33,4% in 2009. Un reprezentant al partidului a revendicat totusi primul loc in acest scrutin. 

Partidul neonazist Chryssi Avghi (Zori Auriti) nu face decat sa confirme aceasta implozie a peisajului politic, facandu-si intrarea in parlament cu circa 6-8% din voturile exprimate, in conditiile in care, la legislativele precedente, abia obtinusera 0,29%.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: