Van Rompuy: Reuniune extraordinara a liderilor europeni, la 23 mai

Data publicarii: 09-05-2012 | International

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anuntat marti o reuniune extraordinara a liderilor europeni la 23 mai pentru a se discuta despre mijloacele de relansare a cresterii, informeaza AFP.

'Miercuri va fi data dineului informal al sefilor de stat si de guvern' din UE, a spus Herman Van Rompuy pe contul sau Twitter. 

Aceasta reuniune ce va avea loc la Bruxelles va preceda summitul liderilor europeni prevazut pentru 28 si 29 iunie in capitala europeana si care urmeaza a fi consacrat cresterii si ocuparii fortei de munca. 

Aceasta va fi prima reuniune a sefilor de stat si de guvern din UE cu participarea noului presedinte francez, François Hollande. 

Problema cresterii a revenit recent in prim plan pe agenda europeana. 

Marti, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut guvernelor din UE sa se mobilizeze pentru a pune in practica propunerile aflate deja pe masa in vederea relansarii cresterii. 

'Numeroase propuneri (ale Comisiei) sunt pe masa si asteapta unda verde a statelor membre si a Parlamentului', a spus seful executivului comunitar. 

In afara proiectului sau Agenda Europa 2020 care se concentreaza pe noile tehnologii sau economia verde, executivul comunitar sugereaza instituirea de imprumuturi europene mutualizate (project bonds), cresterea capitalului Bancii Europene de Investitii (BEI) cu cel putin 10 miliarde de euro pentru a veni in sprijinul intreprinderilor mici si mijlocii si lansarea unei taxe pe tranzactiile financiare. 

Presedintele ales al Frantei, François Hollande, a reluat pe larg aceste idei in proiectul sau de pact de crestere care ar veni in completarea pactului de disciplina bugetara semnat de 25 de tari in luna martie. 

Sursa: AGERPRES