Cristian Rosu (CSSPP): Stabilitatea financiara si randamentul, principalele criterii de alegere a unui fond privat de pensii

Data publicarii: 09-05-2012 | Finante-Banci

Principalele criterii care trebuie avute in vedere in momentul alegerii unui fond privat de pensii sunt reprezentate de stabilitatea financiara a companiei care gestioneaza fondul, dar si de randamentul acestuia, a declarat marti Cristian Rosu, directorul general al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), in cadrul unui seminar de informare si educatie financiara pentru studenti, organizat de CSSPP impreuna cu Universitatea de Medicina si Farmacie 'Carol Davila' din Bucuresti (UMFCD) si de Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti (SSMB).

"La ora actuala rentabilitatea tuturor fondurilor de pensii private este destul de buna, activele acestor fonduri putand sprijini dezvoltarea proiectelor de investitii lansate de stat sau mediul privat, prin parghiile oferite de piata de capital. In plus, legea garanteaza contributiile nete la Pilonul II de pensii. Astfel, suma totala din contul de pensie privata nu poate fi mai mica decat contributiile nete virate in perioada activa, diminuate cu comisioane de administrare si eventualele penalitati de transfer. Aceste penalitati se aplica in cazul in care contribuabilul decide sa se indrepte spre un alt fond privat de pensii in mai putin de doi ani din momentul alegerii fondului initial", a afirmat Cristian Rosu. 

Prezent la seminar, Crinu Andanut, directorul general Allianz-Tiriac Pensii Private-Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, a precizat ca din momentul angajarii in campul muncii un tanar are la dispozitie doar patru luni pentru a alege un fond de pensii administrat privat, in caz contrar sistemul urmand sa aleaga la intamplare un fond inspre care se va duce cota de contributie din salariu. 

"Conform Legii nr. 4117/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cota de contributie va creste la 6% pana in 2016, la ora actuala fiind de 3,5%. Pensiile private vor avea o pondere din ce in ce mai mare in totalul veniturilor de care va dispune pe viitor un pensionar, mai ales in conditiile in care in jurul anului 2050 un salariat va trebui sa sustina financiar doi pensionari. In acest moment, un salariat sustine financiar 1,2-1,3 pensionari", a spus Crinu Andanut. 

Sursa: AGERPRES