Indicatorii financiari ai Merck, JP Morgan Chase, McDonald's, Microsoft si Google, inainte de tranzactionarea la BVB

Data publicarii: 09-05-2012 | Bursa

Actiunile Merck &Co., JPMorgan Chase & Co, McDonald's Corp., Microsoft Corp. si Google Inc. vor intra maine la tranzactionare pe sistemul alternativ al Bursei de Valori Bucuresti. Echipa de analiza a Tradeville, societate ce va activa ca market maker al celor cinci actiuni, a realizat o evaluare a companiilor ale carei rezultate sunt prezentate mai jos. Analizele pot fi consultate accesand adresa: http://www.tradeville.eu/tranzactionare/tranzactionare-actiuni-americane .

Merck & Co Inc 

Producatorul farmaceutic Merck & Co Inc (MRK) prezinta un potential mai mare de crestere a afacerii si de plata a dividendelor fata de alte companii din domeniu, potrivit indicatorului financiar P/FCF care masoara numerarul care poate fi distribuit, potrivit raportului Tradeville de analiza a societatii.

Rezultatele financiare pentru T1 2012 releva un profit net in crestere cu 67% y/y datorita reducerii cheltuielilor in incercarea de a face fata competitiei in crestere din partea medicamentelor generice. Cresterea veniturilor pe segmentul sanitar-veterinar a fost de 8%, iar pe cel al produselor de ingrijire personala de 7%, peste estimarile analistilor. Cele mai insemnate vanzari pe divizia farmaceutica, de 1.34 mld USD, sunt cele ale medicamentului Singulair, al carui patent va expira in august 2012. Declinul cauzat in vanzari va fi contrabalansat de cresterea cu cel putin 10% pentru produsele Januvia, Gardasil si Isentress, precum si lansarea a noi produse, cum ar fi Victrelis. 

"Pentru o perspectiva mai buna asupra datelor financiare ale Merck & Co Inc am prezentat si 3 competitori, care raporteaza rezultatele financiare in aceeasi perioada si au o capitalizare in intervalul +/-28%: Abbott Laboratories (ABT.N), GlaxoSmithKline (GSK.L) si Novartis AG (NOVN.VX). Intre datele financiare la finele anului 2011, lichiditatea ridicata si gradul de indatorare scazut reprezinta atuuri ale companiei. Rata Sharpe si multiplii P/FCF si EV/EBITDA sunt argumente pentru a atrage atentia investitorilor”, apreciza autorul raportului Tradeville, Magda Sirghe.

Compania a previzionat pentru 2012 profit net similar celui din 2011 (3.75-3.85 USD/actiune), prognoza asemanatoare celei a analistilor Reuters (3.81 USD/actiune). Acestia din urma estimeaza mentinerea nivelului dividendului anual la 1.68 USD/actiune pentru 2012, acesta fiind majorat recent, in T4 2011. Pentru T2 2012, in ciuda cresterii marginale a vanzarilor, estimarile sunt de diminuare a profitului net pe actiune de la 0.65 la 0.59 USD.

Merck & Co Inc este lider mondial in domeniul sanitar-veterinar si al produselor de ingrijire personala si ocupa locul secund in domeniul farmaceutic (prescriptii, vaccinuri, terapii biologice). Totodata, opereaza o divizie care dezvolta parteneriate la nivel mondial. Compania comercializeaza produse farmaceutice precum Singulair, Januvia/Janumet, Remicade, Zetia, Vytorin, Cozaar/Hyzaar, Isentress, Nasonex, Gardasil, Proquad, fiecare cu vanzari anuale de peste 1 mld USD.

JPMorgan Chase & Co 

JPMorgan Chase & Co (JPM), lider al industriei serviciilor financiare cu active de 2320 mld. USD, prezinta un potential mai ridicat de crestere a afacerilor in comparatie cu alte banci similare, conform valorii indicatoului credite acordate/depozite atrase, potrivit analizei Tradeville.

Desi profitul net al bancii in T1 2012 s-a situat peste asteptarile analistilor chestionati de Reuters (1.31 vs 1.28 USD/actiune), acesta a scazut cu 3.1%, de la nivelul record de 5.56 mld USD in T1 2011 la 5.38 mld USD. S-a observat o consolidare a activitatii pe segmentul investment banking si o imbunatatire a acesteia pe segmentul servicii financiare retail (in special credite ipotecare). Anterior, Consiliul de Administratie majorase dividendul anual pe actiune la 1.20 USD si aprobase inlocuirea vechiului program de rascumpare de actiuni cu unul nou, in cuantum de 15 mld USD, din care pana la 12 mld pentru anul 2012.

"Pentru o perspectiva mai buna asupra datelor financiare ale JP Morgan Chase & Co am prezentat si 3 banci concurente, care au raportat rezultatele financiare in aceeasi perioada: Bank of America Corp (BAC.N), Citigroup Inc (C.N) si Wells Fargo & Company (WFC.N). Remarcam ca banca analizata are cele mai ridicate valori pentru profitul net pe actiune, rentabilitatea activelor si a capitalurilor proprii, randamentul dividendului, dar si cea mai redusa valoare pentru raportul credite acordate/depozite atrase, toate acestea fiind motive pentru care merita atentia investitorilor”, explica Magda Sirghe.

Actiunile JPMorgan Chase intra in componenta Dow Jones Industrial Average. Organizat ca un holding financiar, emitentul opereaza sub doua branduri: Chase pentru activitatea bancara din SUA pentru persoane fizice si companii si J.P.Morgan pentru corporatii, guverne si investitori institutionali. Obiectivul declarat este sa devina cea mai buna institutie financiara la nivel global, prin crestere constanta pe termen lung si dezvoltarea tuturor segmentelor actuale de activitate: investment banking, activitate bancara comerciala, servicii de trezorerie si intermediere, administrarea activelor, servicii financiare pentru retail si servicii carduri.

McDonald's Corp.

McDonald's Corp. (MCD), cel mai mare lant de restaurante din punct de vedere al vanzarilor totale la nivel global, este bine pozitionata pentru a isi mentine marjele de profitabilitate si are un potential important de dezvoltare in tarile emergente, potrivit raportului de analiza al Tradeville.

McDonald's a reusit sa isi depaseasca estimarile, stabilite in 2003, de crestere a vanzarilor cu 3-5% anual, iar pe cele de crestere a veniturilor operationale cu 6-7%, managementul considerand aceste tinte realiste si sustenabile in urmatoarea perioada. McDonald's are un istoric de peste 30 de ani in distribuirea de dividende si a rascumparat actiuni, inclusiv anul trecut, cand a realizat un program in valoare de 6 mld. USD. Societatea este bine pozitionata pentru a-si mentine marjele de profitabilitate, avand putere de negociere cu furnizorii si un buget de marketing important.

"Pentru o perspectiva mai clara asupra datelor financiare ale McDonald's, am prezentat alte 3 companii din acelasi domeniu de activitate: Yum! Brands (YUM), Starbucks (SBUX) si Chipotle Mexican Grill (CMG). Compania se distinge prin prisma marjei comerciale nete si a ratelor de rentabilitate, fiind superioara concurentilor prezentati (valoarea ROE in cazul YUM este influentata de gradul ridicat de indatorare). Politica de dividend face MCD sa fie mai atractiva in comparatie cu celelalte companii, distribuind aproximativ 49% din profitul net catre actionari, fapt ce a adus un randament al dividendului de 2.89% in 2011. Luand in calcul multiplii de pret, compania pare subevaluata”, considera analistul Tradeville, Bogdan Gherghe.

Modelul de afaceri al McDonald's este relativ robust in fata contractiilor economice, atat multumita pozitionarii la nivelul preturilor, cat si datorita stabilitatii fluxurilor de cash asigurate de faptul ca majoritatea restaurantelor sunt operate de terti.

McDonald's administreaza, potrivit datelor de la finalul anului trecut, un sistem format din 33,510 restaurante proprii sau sub franciza, in 119 tari. Conform datelor oferite de Euromonitor International, vanzarile McDonald's reprezinta aproximativ 4% din vanzarile totale inregistrate la nivel global pe segmentul de restaurante. Veniturile societatii provin din vanzarile realizate in locatiile proprii si din taxele si drepturile de marca percepute de la restaurantele francizate. Actiunile companiei sunt considerate defensive, MCD apartinand sectorului serviciilor adresate consumatorilor.

Microsoft Corp. 

Microsoft Corp. (MSFT) merita atentia investitorilor datorita unei lichiditati si dinamici bune a afacerii, dar din punctul de vedere al politicii de dividend, considera analistii Tradeville. 

Primele 4 luni ale lui 2012 au fost incarcate de evenimente pentru Microsoft.  Dintre cele mai recente mentionam lansarea in China a telefoanelor Nokia Lumia si HTC Titan (cu sistem de operare Windows Phone 7), cumpararea unui pachet important de patente si licente de la AOL si parteneriatul cu Barnes & Noble pt. dezvoltarea in domeniul cartilor si manualelor digitale. Cuplat cu succesul in crestere al aplicatiilor Windows Azure, Office 365 si Lync, toate aceste directii de afaceri deschid perspective interesante pentru Microsoft.

"Pentru o perspectiva mai buna asupra performantelor MSFT am prezentat si alte 3 societati americane, urmatoarele dupa criteriul capitalizarii dintre cele clasficate de Reuters ca facand parte din aceeasi industrie: IBM Corp. (IMB), Google Inc. (EMC) si Oracle Corp. (DELL). Atat lichiditatea si dinamica buna a afacerii, cat si politica de dividend, rentabilitatea asteptata pe unitatea de risc (rata Sharpe), ratele de rentabilitate si majoritatea multiplilor fac ca Microsoft sa merita o atentie deosebita din partea investitorilor. Astfel, remarca ca 13 dintre cei 15 indicatorii calculati pentru comparare sunt superiori mediei grupului de companii prezentate”, este de parere autorul raportului, Ovidiu Dumitrescu.

Analistul considera ca urmatoarele 8 luni vor fi importante pentru Microsoft, cu 4 lansari ce s-ar putea dovedi cruciale: Office 15, IE10, Windows 8 si noua consola Xbox. "De succesul acestora, impreuna cu cel al gamei de aplicatii "cloud”, va depinde evolutia companiei pentru o buna perioada de timp”, potrivit analistului Tradeville. Pentru anul fiscal 2012 analistii citati de Reuters asteapta, in medie, o crestere a vanzarilor de 6.2% si o stagnare a EPS fata de anul anterior. Desi compania nu a emis estimari pentru acesti indicatori, in contextul dinamicii recente a rezultatelor sale, asteptarile pietei privind EPS par prea pesimiste, chiar daca pe cele privind vanzarile le gasim rezonabile. Avand in vedere cele de mai sus opinam ca actiunile MSFT sunt un bun exemplu de "value stock”.

Google Inc.

Producatorul celui mai raspandit sistem de operare pentru telefoane inteligente din lume, Google Inc. (GOOG), isi mentine atat un grad de profitabilitate ridicat (Mcn de peste 27%) cat si un bilant solid, cu o lichiditate, masurata prin raportul test acid, deosebit de mare si cu un grad de indatorare conservator, de numai 20%, potrivit raportului de analiza al Tradeville.

Pe 13 aprilie, GOOG a raportat datele financiare pentru primul trimestru, inregistrand cresteri cu 24% ale veniturilor inregistrate, in timp ce profitul net a fost de 8.88 USD/actiune, in crestere cu 58.8% fata de  perioada similara din 2011. "Pentru o mai buna imagine asupra datelor financiare ale GOOG, am prezentat  alte 3 companii americane din acelasi sector de activitate: Yahoo! (YHOO), Microsoft (MSFT) si International Business Machines (IBM). Se disting gradul scazut de indatorare, marja comerciala neta si testul acid, compania detinand la finalul lunii martie lichiditati totale in valoare de 49.3 mld. USD. Desi pare supraevaluata fata de competitorii sai, consideram ca acest lucru este justificat de potentialul de crestere al companiei”, potrivit analizei Tradeville.

In aprilie a.c.,  Consiliul de Administratie a propus crearea unei noi clase de actiuni fara drept de vot. Propunerea va fi votata in AGA din 21 iunie, iar daca va fi aprobata, actionarii vor primi gratuit cate o actiune fara drept de vot pentru fiecare actiune detinuta, practic o divizare a capitalului social cu raportul 2-1. 

Google este lider pe segmentul motoarelor de cautare pe internet, avand o cota globala de piata de peste 60%, in timp ce nici un alt concurent nu depases-te 10%.  Compania  obtine  venituri din publicitate online puse la disozitie pentru companii si persoane fizice in principal prin intermediul serviciului AdWords. Aceasta metoda de promovare prin site-urile Google genereaza aproximativ 69% din veniturile companiei, restul provenind din anunturile publicate pe alte site-uri (27%) sau alte initiative.

Ascensiunea puternica pe piata telefoanelor si a tabletelor smart prin platforma Android ii va permite companiei sa isi extinda avantajele competitive si pe acest segment.  Cresterea  veniturilor cu peste 75% , in perioada 2008 - martie 2012, a fost determinata de cresterea publicitatii online in detrimentul celei clasice. Ne asteptam ca in urmatoarea perioada Google sa beneficieze de acest trend si sa isi pastreze capacitatea de a inova.