ING de asigurari de viata si pensii - rezultate financiare primul trimestru 2012

Data publicarii: 10-05-2012 | Finante-Banci


Pe segmentul de asigurari de viata, trimestrul 1 din 2012 a adus o crestere de 7% a numarului de contracte noi si consolidarea apetitului clientilor pentru produsele traditionale. 

- Valoarea activelor financiare in administrare a ajuns la 2,20 miliarde RON la sfarsitul lunii martie 2012, in crestere cu aproape 6% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

- Volumul primelor brute subscrise de ING Asigurari de Viata in primele trei luni din 2012 a fost de 133,25 milioane RON, nivel relativ similar celui inregistrat in primul trimestru din 2011.

- In ceea ce priveste contractele noi, se observa mentinerea apetitului clientilor pentru produsele traditionale, continuand tendinta manifestata de la inceputul anului trecut. Astfel, din totalul politelor noi incheiate la ING in primele trei luni din 2012, contractele de tip traditional, care ofera protectie si randamente garantate, detin o pondere de 72%, in crestere cu 20% fata de Q1 2011. 

- Un semnal pozitiv se remarca in privinta resurselor asigurate de clienti pentru situatia in care s-ar confrunta cu un eveniment nefericit iar familiile lor ar avea nevoie de sprijin financiar. Mai precis, in portofoliul de asigurari incheiate la ING in primul trimestru din 2012 nivelul mediu al sumei asigurate este de 53.175 RON, in crestere cu 29% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Prima bruta medie alocata de clientii care au incheiat in Q1 2012 o polita de asigurare de viata la ING este de 1.564 RON, in crestere cu 2% fata de intervalul similar din 2011.  

- In acelasi timp, valoarea beneficiilor platite clientilor de ING Asigurari de Viata pentru evenimente asigurate si contracte ajunse la maturitate in Q1 2012 a fost de aproape 22 milioane RON, in crestere cu circa 79% fata de acceasi perioada a anului precedent. Peste trei sferturi din aceasta suma (respectiv 16,92 milioane RON) este reprezentata de beneficii platite clientilor pentru contracte ajunse la maturitate, in conditiile in care portofoliul de asigurari incheiat in urma cu 15 ani, atunci cand ING a fost prima companie internationala ce a intrat pe piata asigurarilor de viata din Romania, incepe sa se maturizeze. 

- Marja de solvabilitate disponibila a ING Asigurari de Viata este cu 170% mai mare decat nivelul minim cerut de lege (1), iar nivelul de lichiditate cu 479% mai mare decat nivelul minim cerut (1), reconfirmand soliditatea financiara a companiei.

CORNELIA AURELIA COMAN, DIRECTOR GENERAL ING ASIGURARI DE VIATA:

"Comparativ cu inceputul anului trecut, primele trei luni din 2012 au fost marcate de stabilizarea perspectivelor economice si de usoara revenire a pietelor financiare. Acest context mai favorabil, dublat de eforturile de educare sustinute in cursul anului trecut, au influentat pozitiv increderea clientilor si nivelul de constientizare a necesitatii de planificare pe termen lung. La ING aceste evolutii pozitive s-au tradus printr-o crestere de aproape 7% a numarului de asigurari noi incheiate in primul trimestru, in paralel cu scaderea cu 17% a numarului de  contracte rascumparate si reziliate, precum si prin majorarea cu 18% a numarului de participanti pe segmentul de pensii facultative.  

Din perspectiva initiativelor pe care le-am intreprins pentru a fi mai aproape de clientii nostri, oferindu-le consultanta financiara si un parteneriat pe termen lung bazate pe incredere, in primul trimestru am lansat Partener 3.0, un program complex de profesionalizare si loializare a fortei noastre de vanzari. Programul  isi propune, pe de o parte, sa identifice cat mai precis si in timp real nevoile si exigentele clientului de azi si de maine, redefinind in acelasi timp standardele, gradul de profesionalism si statutul consultantului financiar si al managerului sau. Partener 3.0 include noi programe de pregatire profesionala si o noua platforma de beneficii oferite consultantilor financiari, precum abonamente medicale, pensii si asigurari de viata, bonificatii, ceea ce il pozitioneaza ca initiativa unica pe piata angajatorilor din domeniu.”

Pe segmentul de pensii facultative, in perioada ianuarie-martie 2012, participantii au alocat sume mai mari cu pana la 12,6% fata de Q1 2011.

‐ La sfarsitul lunii martie 2012 cele doua fonduri facultative din administrarea ING - ING Activ si ING Optim - insumau 107.626(1) de participanti, in crestere cu 18% fata de aceeasi perioada a anului precedent (sursa: CSSPP).

- La aceeasi data, valoarea activelor nete aferente celor doua fonduri ale ING era de 223,69(1) milioane RON, in crestere cu 35% fata de martie 2011. Astfel, dupa primele trei luni din 2012, ING Asigurari de Viata detinea pe piata Pilonului III o cota cumulata, in functie de active, de peste 46% (sursa: CSSPP). 

- In ceea ce priveste sumele alocate de participanti in fondurile de pensii facultative, contributia medie la fondul ING Activ in 2012 a fost de 81 RON (in crestere cu 9,5% fata de anul precedent), iar la ING Optim de 89 RON (plus 12,6% fata de 2011). 

‐ Performanta anualizata(1) a investitiilor de la lansare pana la 31 martie 2012 a fost de 8,75%(2) pentru fondul de pensii facultativ ING Activ si de 10,21%(2) pentru ING Optim, fata de 7,8%(3) cat a fost randamentul anualizat al tuturor fondurilor din Pilonul III in aceeasi perioada.

CORNELIA AURELIA COMAN, DIRECTOR GENERAL ING ASIGURARI DE VIATA: 

"Datele preliminare ale recensamantului din 2011 arata deja evolutii demografice ingrijoratoare si o deteriorare accelerata a indicatorilor demografici in urmatoarele decenii, fapt ce ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma pentru tinerii de azi, pentru a-si construi o solutie complementara la sistemul public de pensii. In acest context, initierea si sustinerea de catre angajatori a unei pensii facultative pentru angajati ii poate incuraja pe acestia sa contribuie si in nume propriu, participand astfel la cresterea nivelului lor de educatie si planificare financiara. De aceea, la ING Asigurari de Viata, am intensificat in ultima perioada, si vom continua si in viitor, demersurile de identificare a noi oportunitati de dezvoltare a segmentului companiilor si de educare a pietei privind beneficiile Pilonului III”. 

Profitul brut inregistrat de ING Asigurari de Viata in Q1 2012 este de 5,64 milioane RON.

In primul trimestru din 2012, ING Asigurari de Viata a obtinut un profit brut de 5,64 milioane RON, comparativ cu nivelul de 11,25 milioane RON inregistrat in aceeasi perioada a anului precedent. Rezultatul este in linie cu cel bugetat si a fost influentat in special de investitiile din zona informatizarii si specializarii pentru alinierea la noile standarde de raportare din domeniul asigurarilor (Solvency II si IFRS 4 Faza 2) - proiecte demarate in iunie 2011 si care vor continua pe tot parcursul anului curent. In plus, alte directii importante de investitii in intervalul ianuarie-martie 2012 au fost reprezentate de initiativele pentru cresterea beneficiilor oferite clientilor, profesionalizarea si dezvoltarea fortei de vanzari.

Pe segmentul de pensii administrate privat, performanta anualizata a investitiilor fondului de pensii obligatorii al ING de la lansare pana la 31 martie 2012 a fost de 13%. 

‐ La sfarsitul lunii martie a.c., Fondul de pensii administrat privat ING detinea active nete de 2,775 miliarde RON(1), in crestere cu 45,5% fata de nivelul inregistrat la finele primului trimestru din 2011. Astfel, cota de piata a ING Pensii la sfarsitul Q1 2012 era de 38,2%(1) (sursa: CSSPP) din piata pensiilor private. 

‐ La aceeasi data, ING avea 1.704.860(1) clienti in Pilonul II, dintre care 96,7% au platit cel putin o contributie de la inceputul colectarii in sistem (sursa: CSSPP).

- Contributia medie neta pe participant la Fondul de pensii administrat privat ING a fost de 61,2 RON in martie 2012, in crestere cu 19% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

‐ Performanta anualizata(1) a investitiilor fondului de pensii obligatorii al ING de la lansare pana la 31 martie 2012 a fost de 13,13%(2), fata de 12,2%(3) cat a fost randamentul anualizat al tuturor fondurilor din Pilonul II in aceeasi perioada.

MARIUS POPESCU, DIRECTOR GENERAL ING PENSII SOCIETATE DE ADMINISTRARE A UNUI FOND DE PENSII ADMINISTRAT PRIVAT: 

"Evolutia si randamentele pozitive inregistrate de fondurile de pensii administrate privat de la lansare si pana in prezent demonstreaza o data in plus faptul ca sistemul din Romania este un succes si trebuie sustinut si dezvoltat in continuare, in beneficiul celor peste 5,6 milioane de participanti actuali si al celor care vor adera in viitor. Un moment important in aceasta directie este si includerea salariatilor bugetari din structurile militarizate in Pilonul II, un proces care a debutat recent si pentru a carui buna desfasurare mai sunt necesare o serie de clarificari operationale. 

In ceea ce ne priveste, vom continua ca si pana acum sa sustinem constientizarea economisirii individuale pentru pensie si, in acest sens, vom initia curand o noua campanie de informare si educare a publicului in domeniul pensiilor private”.

Comunicat de presa