Cat era datoria externa a fiecarui roman, la finele lui 2011

Data publicarii: 10-05-2012 | Finante-Banci

Totalul datoriei externe a Romaniei era, la finele lui 2011, de 98,4 miliarde de euro sau 5.000 de euro de roman, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valetin Lazea.

"Este mai preferabil pentru o tara sa atraga fluxuri de capital negeneratoare de datorie externa decat fluxuri generatoare de datorie externa. Practic, fluxurile importante care nu genereaza datorie externa sunt trei. Vorbim de investitii straine directe, de transferurile private si de fondurile europene. De partea cealalta, fluxurile care genereaza datorie externa se creeaza din datorie privata sau guvernamentala. Din acest total de 98,4 miliarde de euro, dupa momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana cresterea acestei datorii externe a fost de circa 57 miliarde de euro. Deci in 5 ani ne-am imprumutat de 57 miliarde de euro, iar tot in acesti cinci ani cele trei componente negeneratoare de datorie au adus in tara circa 50 miliarde de euro", a spus Lazea. 

Potrivit acestuia, raportul dintre fluxurile generatoare de datorie si cele negeneratoare este de 1 la 1, dar, din pacate, cele care genereaza datorie prevaleaza, inca, in acesta perioada (5 ani). 

"Ideea este cum sa facem ca fluxurile negeneratoare de datorie sa devina mai mari decat celelalte", a explicat Lazea. 

Banca Nationala a Romaniei (BNR) organizeaza joi o conferinta referitoare la absorbtia fondurilor europene.

Sursa: AGERPRES