Consiliul Fiscal: Sunt riscuri persistente in ceea ce priveste atingerea tintei de deficit bugetar pentru 2012

Data publicarii: 11-05-2012 | Economie

Consiliul Fiscal considera ca sunt riscuri persistente in ceea ce priveste atingerea tintei de deficit bugetar pentru 2012, chiar si in conditiile in care tinta de deficit pe cash a fost revizuita in crestere la 2,2% de la 1,9%.

'Chiar si in cazul revizuirii ascendente a tintei de deficit bugetar, in opinia Consiliului Fiscal sunt persistente riscuri in ceea ce priveste atingerea acesteia, avand in vedere revizuirea descendenta a proiectiei de crestere economica, precum si datele privind executia bugetara la finele trimestrului intai, in conditiile in care incadrarea in plafonul de deficit s-a produs pe fondul decalarii in luna martie a platii trimestriale a impozitului pe profit, precum si a unei recrudescente a acumularii de arierate la nivelul bugetului de stat si al bugetelor locale', se arata in Raportul anual pe 2011 al Consiliului Fiscal, remis, joi, AGERPRES. 

In opinia Consiliului Fiscal, in noul context creat de schimbarea de Guvern si de noua configuratie a majoritatii parlamentare survenite recent este necesara o actualizare cu celeritate a strategiei fiscal-bugetare, cu scopul promovarii unui cadru fiscal bugetar predictibil, bazat pe reguli si tinte clare. Din perspectiva legii responsabilitatii fiscal bugetare, art. 23 lit. c) se prevede drept clauza derogatorie pentru revizuirea cadrului fiscal bugetar schimbarea Guvernului. 

Institutiile financiare internationale si autoritatile romane au convenit, recent, o relaxare a tintei de deficit bugetar pe cash, de la 1,9% la 2,2% din PIB, a anuntat, miercuri, seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, la conferinta de la finalul celei de-a cincea misiuni in Romania. 

Bugetul general consolidat inregistra, la finalul lunii martie, un deficit de 3,4 miliarde lei, respectiv 0,56% din PIB, incadrandu-se in tinta de deficit stabilita cu organismele financiare internationale, conform datelor operative ale Ministerului Finantelor Publice /MFP/, publicate in 27 aprilie. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: