BCE va majora ratele dobanzilor in zona euro, daca se confirma cresterea economica

Data publicarii: 11-10-2006
Banca Centrala Europeana (BCE)Banca Centrala Europeana (BCE) va majora din nou ratele dobanzilor principale, daca se confirma cresterea economica in zona euro, a prevenit, marti, presedintele acesteia, Jean-Claude Trichet, in fata Parlamentului European, la Bruxelles, in acord partial cu previzunile analistilor, anunta AFP. Banca Centrala Europeana (BCE) va majora din nou ratele dobanzilor principale, daca se confirma cresterea economica in zona euro, a anuntat, marti, presedintele acesteia, Jean-Claude Trichet, in fata Parlamentului European, la Bruxelles, anunta AFP.

"In cazul in care se inregistreaza o crestere economica, va fi necesara o intensificare a politicii monetare restrictive a BCE", a declarat Trichet, in fata Comisiei pentru afaceri economice si monetare a parlamentului European.

BCE a majorat deja ratele dobanzii de cinci ori, incepand din luna decembrie 2005. Ultima majorare a ratelor dobanzii cu 0,25 de puncte de baza, pana la nivelul de 3,25%,  a fost facuta la inceputul acestei luni.

Trichet a estimat ca riscurile inflationiste in zona euro erau orientate spre "crestere", "din cauza pretului petrolului, crescut inca", iar BCE intelege sa supravegheze cu atentie aceasta evolutie.

Analistii economici estimau, saptamana trecuta, ca Banca Centrala Europeana va majora din nou ratele dobanzilor, cu inca 0,25 de puncte de baza, pana la 3,5%, in luna decembrie si va mentine acest nivel constant pana la sfarsitul anului 2007, cand se preconizeaza o noua crestere, conform rezultatelor unui sondaj.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: