Victor Ponta, despre cursul euro: Guvernul este pregatit sa ia masurile necesare

Data publicarii: 15-05-2012 | Finante-Banci

Guvernul este pregatit sa ia masurile necesare in ceea ce priveste eventualele probleme pe plan european legate de cursul euro, a declarat luni premierul Victor Ponta. La finalul sedintei BPN al PSD, liderul partidului a subliniat ca l-a anuntat de acest lucru pe guvernatorul BNR, cu care a discutat in cursul zilei de luni la telefon.

Victor Ponta a reamintit, in context, ca de astfel de probleme se ocupa un organism recent aparut in cadrul Bancii Nationale a Romaniei - Comitetul National pentru Stabilitate Financiara, condus chiar de guvernatorul Mugur Isarescu si care colaboreaza cu vicepremierul si ministrul Finantelor, Florin Georgescu. 

"Am discutat cu guvernatorul BNR la telefon (...) si l-am anuntat asupra faptului ca, din punctul de vedere al Guvernului, suntem pregatiti sa luam toate masurile necesare pentru orice fel de problema care poate aparea pe plan european. In rest, cursul de schimb nu doar in Romania este influentat. Poate tara cu care trebuie comparata Romania - Polonia, a avut o modificare chiar mai semnificativa a cursului de schimb. Desi Polonia are date foarte bune economice, este evident ca si pentru tarile din afara euro problemele pe plan european, care persista si care nu au inca raspuns, influenteaza acest lucru. Dar am incredere in modul in care aceasta problema este gestionata de BNR, iar in ceea ce priveste actiunile Guvernului, acestea vor fi coordonate si gestionate in aceeasi directie cu cele ale Bancii. Inca odata, faptul ca ministrul de Finante este un cunoscator atat de bun al acestei probleme din Banca Nationala, nu poate fi decat un lucru pozitiv", a detaliat primul-ministru. 

El a mentionat ca primeste detalii in privinta cursului de schimb, adaugand ca, in ceea ce priveste un "subiect atat de delicat", se fereste sa faca alte declaratii fata de ceea ce comunica oficial Comitetul National pentru Stabilitate Financiara coordonat de guvernatorul BNR, care il are alaturi de ministrul de Finante. 

"Am inteles cam ceea ce avem noi de facut, pentru ca e o discutie intre BNR si Guvern, dar este un subiect foarte important si foarte delicat, si prefer sa aveti comunicarea direct de la BNR in privinta prezentei capitalului bancar grec, vizavi de influentele de la nivel european si, sigur de ceea ce se va intampla pe plan european", a adaugat Victor Ponta. 

Sursa: AGERPRES