Moody's a retrogradat ratingurile a 26 de banci italiene, inclusiv UniCredit si Intesa Sanpaolo

Data publicarii: 15-05-2012 | Finante-Banci

Moody's a retrogradat ratingurile a 26 de banci italiene cu intre una si patru trepte, printre acestea numarandu-se si grupurile UniCredit si Intesa Sanpaolo, agentia acuzand declinul profiturilor institutiilor si deteriorarea perspectivelor economice ale Italiei, potrivit Mediafax.

Ratingul UniCredit, cea mai mare banca italiana, prezenta si in Romania, a fost coborat cu o treapta de la A2 la A3.

Intesa Sanpaolo, a doua banca din Italia, care are de asemenea operatiuni si pe piata romaneasca, a fost de asemenea retrogradata de la A2 la A3, potrivit unui comunicat transmis luni seara de Moody's.

Agentia a mentinut perspectiva ratingurilor bancilor italiene la negativa.

Retrogradarile anuntate luni reprezinta, in parte, consecinte ale deciziei din 13 februarie a Moody's de a cobori ratingurile Italiei, Spaniei si altor patru state europene, din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din zona euro. Ratingul Italiei a fost redus atunci de la A2 la A3, cu perspectiva negativa. Nivelul A3 este, in metodologia Moody's, cu patru trepte deasupra categoriei "junk", nerecomandata pentru investitii pe termen lung.

"Ratingurile bancilor italiene sunt acum printre cele mai scazute din statele europene cu economii avansate, reflectand vulnerabilitatea acestor institutii la conditiile operationale adverse din tara si din Europa", se spune in comunicatul Moody's.

Integral in Realitatea.net