INS: Romania a intrat in recesiune tehnica; PIB a scazut cu 0,1% in primul trimestru (date estimate)

Data publicarii: 15-05-2012 | Economie

Economia Romaniei s-a contractat cu 0,1% in primul trimestru din acest an, comparativ cu trimestrul IV din 2011, iar in aceste conditii tara a intrat in recesiune tehnica intrucat a consemnat doua trimestre consecutiv de scadere a Produsului Intern Brut.

Potrivit datelor estimate anuntate marti de Institutul National de Statistica (INS), Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei in trimestrul I din 2012 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV din 2011 (date ajustate sezonier). Fata de trimestrul corespunzator din anul 2011, PIB a inregistrat o crestere cu 0,3% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier. 

Prognoza interimara de primavara publicata de Comisia Nationala de Prognoza arata ca Romania va incheia anul 2012 cu o crestere a economiei de 1,7%, Produsul Intern Brut fiind estimat la 609,6 miliarde de lei. 

Potrivit sefului misiunii Fondului Monetar International, Jeffrey Franks, economia romaneasca va inregistra un avans de 1,5% in acest an, in scadere fata de ultimele previziuni ale institutiei care indicau o crestere a Produsului Intern Brut de 1,8% in 2012. "Viziunea noastra asupra economiei romanesti nu s-a schimbat comparativ cu acum trei luni. Ne asteptam la o crestere pozitiva in 2012 de 1,5 procente si chiar mai mult in 2013, daca luam in calcul ca economia europeana isi revine in 2013, 1,5 nu este o cifra pozitiva semnificativa, dar este semnificativ peste media europeana, pentru ca zona euro este in recesiune. In aceste circumstante, este o performanta acceptabila cred", a spus, recent, Jeffrey Franks, la finalul celei de-a cincea evaluari a acordului cu Romania. 

La inceputul lunii martie, fostul ministru al Finantelor, Bogdan Dragoi, a aratat ca autoritatile mizeaza pe o crestere de 1,52 - 2% in 2012 fata de 2011 chiar daca la sfarsitul primului trimestru din acest an Romania ar putea intra in recesiune din punct de vedere tehnic. 

Recesiunea tehnica este definita de doua trimestre consecutiv de scadere a economiei. Potrivit datelor provizorii publicate de Institutul National de Statistica, economia Romaniei a scazut cu 0,2% in ultimul trimestru al anului trecut. 

In 2011, economia Romaniei a consemnat un avans de 2,5%.

Sursa: AGERPRES