Bucurestiul, pe locul doi in topul capitalelor cele mai poluate din Europa

Data publicarii: 16-05-2012 | Mediu

Bucurestiul se claseaza pe pozitia a doua in topul capitalelor cele mai poluate din Europa, fiind depasit doar de Sofia, releva un studiu realizat de Centrul pentru Politici Durabile ECOPOLIS.

In Bucuresti s-au inregistrat in medie 92 de zile pe an cu depasiri ale nivelului admis, fata de limita de 35 de zile pe an cum prevad normele Uniunii Europene. 

In privinta spatiilor verzi, Bucurestiul are 26 metri patrati pe cap de locuitor, mult in urma Vienei - 120 metri patrati pe cap de locuitor sau Helsinki - 100 metri patrati pe cap ce locuitor. 

Bucurestiul este la egalitate cu Bratislava - 21 metri patrati pe cap de locuitor, Ljubljana 25 metri patrati pe cap de locuitor, fiind mai bine pozitionat decat Madrid si Paris. 

Potrivit studiului ECOPOLIS, bucurestenii sunt codasi in utilizarea bicicletei ca alternativa la transportul cu autoturismul personal. Bucurestenii merg la serviciu cu bicicleta doar in proportie de 0,7%, cu 59,5% mai putin decat in Copenhaga si 45,6% fata de Amsterdam. 

Rezultatele studiului intitulat "Bucuresti, capitala europeana? Organizare administrativa si indicatori ai calitatii in capitalele UE" au fost facute publice in cadrul unei dezbateri publice la care au participat si candidatii la fotoliile de primari din partea PDL: Silviu Prigoana, Theodor Paleologu si Sulfina Barbu. 

Concluziile desprinse din acest studiu mai arata ca in Bucuresti nu exista o lista de control asupra bugetului local, deoarece el este descentralizat la nivel de sectoare, iar sectoarele capitalei sunt subunitati administrative "relativ mari". 

Silviu Prigoana a aratat cu acesta ocazie ca exista doua proiecte de lege in parlament pentru reorganizarea capitalei, dar ele nu au fost inca votate. 

"S-a facut o descentralizare a activitatilor inca de pe vremea lui Traian Basescu cand era primar general si acum se incearca revenirea la bugetele initiale (...) Bucurestiul este atipic pentru ca are un transport subteran ce nu apartine Primariei capitalei, ci este la Ministerul Transporturilor si niste regii care au costuri multe prea mari suportate de la bugetul local", a spus Prigoana, care a propus utilizarea mai multor masini hibrid pentru diminuarea poluarii. 

Sulfina Barbu, in calitatea sa de candidat la Primaria sectorului 4, a vorbit despre existenta in acest moment a suprapunerii de atributii intre consiliile locale si CGMB. 

"Planurile urbanistice de detaliu sunt subterfugii care modifica indicatorii urbanistici si Planul Urbanistic General (PUG). Trebuie un PUG actualizat care sa respecte concluziile dezbaterilor publice. Bucurestiul nu are un buget consolidat si firmele de rating nu pot face evaluari foarte exacte, trebuie stabilita zona metropolitana", a spus Sulfina Barbu. 

Theodor Paleologu a subliniat la randul sau ca Bucurestiul trebuie sa fie un oras "pentru oameni". Legat de aceasta viziune, el a spus ca exista deja inca din 1935 un plan director de sistematizare al capitalei, care poate fi folosit si astazi, intrucat vorbeste de dezvoltarea spatiilor verzi, a infrastructurii traficului si domeniul social. 

Candidatul independent Nicusor Dan s-a pronuntat pentru modificarea legii privind reorganizarea administrativa, subliniind insa ca nu exista studii care sa fundamenteze o lege corecta. 

"Daca ar fi sa modificam legea si sa redesenam cartierele trebuie sa fie o omogenitate a aspiratiilor. Nu s-a facut inca un recensamant al spatiilor verzi, praful din are nu este masurat si patrimoniul nu este stabilit" a spus Nicusor Dan. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: