Bancherii italieni reactioneaza cu furie la retrogradarile Moody's si califica masura un atac

Data publicarii: 16-05-2012 | International

Bancile si comunitatea de afaceri din Italia au reactionat marti cu furie la retrogradarile in masa efectuate de Moody's, calificand masura drept iresponsabila si un atac asupra tarii afectate de masurile de austeritate si criza economica, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Ratingurile a 26 de banci italiene, intre care Intesa Sanpaolo si UniCredit, au fost revizuite in scadere de catre Moody's cu una pana la patru trepte, ceea ce va amplifica dificultatile de finantare ale acestora.

Retrogradarile au avut loc pe fondul apelurilor tot mai numeroase din zona euro pentru trecerea la o politica de stimulare a cresterii economice, dupa luni de zile de disciplina fiscala stricta.

Este probabil ca noul presedinte francez Francois Hollande sa insiste pentru masuri de compensare a efectului austeritatii, in timpul unei intalniri de marti cu cancelarul german Angela Merkel, la Berlin, avand in vedere instabilitatea politica din Grecia si agravarea problemelor bancilor spaniole.

"Decizia Moody's este un atac la adresa Italiei, companiilor, familiilor. Inca o data, agentiile de rating se dovedesc un factor destabilizator pentru pietele financiare, cu declaratiile lor partinitoare si contradictorii", potrivit asociatiei bancare italiene ABI.

Integral in Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: