Guvernul a aprobat memorandumul privind o linie de finantare de 1 miliard de euro de la Banca Mondiala

Data publicarii: 17-05-2012 | Finante-Banci

Guvernul a aprobat miercuri memorandumul prin care Banca Mondiala urmeaza sa puna la dispozitia Romaniei o linie de finantare preventiva de un miliard de euro, a declarat premierul Victor Ponta.

Potrivit prim-ministrului, sumele care ar putea fi eventual trase de Romania din aceasta linie de creditare sunt "pentru acoperirea eventuala a deficitelor sau oricaror alte necesitati prevazute in gestionarea Ministerului Finantelor". 

Pentru ca linia de finantare sa fie disponibila Romaniei, boardul Bancii Mondiale trebuie sa aprobe acordul in sedinta care va avea loc probabil pe 14 iunie. 

Acordul va fi unul de tip preventiv, pe trei ani, Romania urmand sa plateasca dobanzi doar daca acceseaza linia. 

Dobanzile medii actuale ale Bancii Mondiale sunt de 3 - 3,5% pe an, in conditiile in care Romania se poate imprumuta in prezent de pe piata libera la dobanzi de 5 - 6%. 

"Pana acum plateam dobanda 5 - 6 aproape 7%, acum ne imprumutam pe trei ani fara dobanda, daca nu tragem banii. Stim ca exista aceasta rezerva si nu pot face cu usurinta speculatii impotriva Romaniei", a explicat marti secretarul de stat in Ministerul Finantelor Liviu Voinea. 

El a subliniat ca aceasta rezerva nu va putea fi folosita pentru majorari de salarii sau pensii. 

"Acesti bani, ca si cei existenti deja in rezerva, dar de data aceea cu dobanda, sunt pentru cheltuielile curente, existente ale statului. De exemplu, pentru plata la nevoie a salariilor si pensiilor asa cum sunt ele, nu pentru cresterea lor. Bani pentru cresterea salariilor si a pensiilor au fost agreati cu FMI, exista in buget si acestea sunt angajamente care vor fi respectate, dar nu din banii de rezerva bugetara", a afirmat Voinea. 

Potrivit acestuia, pentru incheierea acordului, Romania a indeplinit o serie de conditionalitati, prevazute si in scrisoarea de intentie cu FMI. 

"Se refera la zona de sanatate, de exemplu, reevaluarea procedurilor in care se trec medicamentele pe lista de compensate, intarirea guvernantei economice in intreprinderile de stat si in special in zona de energie, continuarea procesului de privatizare, restructurarea ANAF", a detaliat secretarul de stat. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: