Primul manager privat la o companie de stat va fi numit la finalul lunii iunie

Data publicarii: 21-05-2012 | HR/Cariere

Primul manager privat la o companie de stat va fi numit la finalul lunii iunie 2012, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Daniel Chitoiu, la o conferinta de presa. 'Primul manager la o companie de stat va fi numit pana la sfarsitul lunii iunie', a spus Chitoiu. 

Ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, a precizat ca mai multe companii din energie decat cele agreate cu institutiile internationale vor avea management privat. 

'Am avut discutii cu investitorii, am rediscutat problema guvernantei corporatiste si vom lansa licitatii pentru angajarea managementului privat la un numar mai mare de companii de stat decat cel negociat cu institutiile internationale. Va creste valoarea companiilor pe care le scoatem pe bursa', a spus Isar. 

Seful misiunii Fondului monetar International, Jeffrey Franks, afirma, pe 9 mai, ca societatile de stat sunt mai putin profitabile din cauza risipei, coruptiei, ineficientei, incercarilor de manipulare prin persoane motivate politic, Romania nereusind sa faca progrese in asigurarea unui management competitiv. 

'Doar pentru ca o companie este profitabila nu inseamna ca este si bine condusa. Multe companii sunt mai putin profitabile din cauza risipei, coruptiei, ineficientei. Nu s-au facut progrese in asigurarea unui management eficient la companiile de stat. Sunt incercari de manipulare a procesului, prin persoane motivate politic. Romania nu isi poate permite perpetuarea starii de fapt in companiile publice. Pentru ca investitiile private sa se realizeze, trebuie sa existe un mediu de afaceri prielnic', spunea Franks. 

Proiectul de introducere a managementului profesionist in companiile cu capital majoritar de stat are ca obiectiv implicarea celor mai performante firme de executive search la nivel international in vederea selectarii unor manageri profesionisti pentru companiile de stat incluse in prima etapa a procedurii, respectiv pentru societatile Oltchim, Electrica Furnizare, Hidroelectrica si Romarm.

Sursa: AGERPRES