Cum va rezista Romania iesirii Greciei din zona euro

Data publicarii: 21-05-2012 | Finante-Banci

Deocamdata, impactul direct al crizei din Grecia s-a concretizat regional prin "pre-siuni pe monede". Desi bancile elene au o prezenta semnificativa in tara, repre-zentantii BERD sustin ca Romania poate sa faca fata iesirii Greciei din zona euro.

In jurul Romaniei, Bulgariei si Serbiei ar trebui construit un "inel de aparare" pentru a putea sustine aceste tari sa faca fata unei eventuale iesiri a Greciei din zona euro, a declarat economistul-sef al Bancii Europene pentru Recons-tructie si Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, potrivit Mediafax. Declaratiile economistului-sef al BERD si ale altor oficiali ai institutiei sunt exprimate in contextul temerilor ca bancile grecesti cu operatiuni in regiune nu vor mai fi capabile sa-si sustina subsidiarele, iar unii analisti au ridicat problema retragerilor de fonduri din bancile elene, scrie Romania Libera

 Nu exista retrageri semnificative de capital strain

Cu toate acestea, reprezentantii institutiilor internationale considera ca Romania va rezista crizei declansate de eventuala iesire a Greciei din zona euro. "Exista deja masuri pentru a gestiona efectele potentialelor masuri de deleveraging (dezintermediere - n.r.) ale bancilor elene. Nu vorbim prea mult despre asta, insa in aceste vremuri de criza trebuie sa intelegem importanta stabilitatii financiare. Credem ca exista inca multa vointa in Europa si speranta ca se va gasi o solutie pentru Grecia", a afirmat Berglof, economistul sef al BERD. Potrivit unei analize Reuters, iesirea Greciei din zona euro ar provoca pe termen scurt haos, cu efecte brutale atat pe plan local, cat si in economia mondiala, problemele pornind de la sarcina aproape imposibila de a pune in circulatie suficient de rapid noua drahma si mergand pana la pagubele catastrofal.

Cititi integral in Romania Libera