Mircea Cartarescu si Orbitor II. Corpul au castigat premiul international Haus der Kulturen der Welt

Data publicarii: 24-05-2012 | Lifestyle

Scriitorul roman Mircea Cartarescu si traducatorii partii a doua din romanul sau "Orbitor II. Corpul" / "Der Korper" (publicat de editura Paul Zsolnay din Viena), Gerhardt Csejka si Ferdinand Leopold au castigat premiul international pentru literatura al Haus der Kulturen der Welt din Berlin, dupa cum se arata pe pagina web a institutiei care din 2009 decerneaza unul dintre cele mai importante trofee din Germania si recompenseaza cea mai buna traducere in limba germana a unei opere beletristice internationale contemporane.

Premiul apreciaza nu numai excelenta in proza contemporana, ci si diversitatea creatiilor literare, precum si traducerea acestora in limba germana - un impuls, se precizeaza, pentru deschiderea si extinderea literaturilor lumii. Premiul este dotat cu 25.000 de euro pentru autor si 10.000 de euro pentru traducator, iar trofeul le va fi decernat lui Mircea Cartarescu si traducatorilor lui in cadrul unei ceremonii care va avea loc la Berlin in 6 iunie. 

"Autorul roman Mircea Cartarescu a reusit cu "Orbitor II. Corpul" sa scrie un roman fulminant, o opera de arta electrizanta din punct de vedere stilistic, de o intensitate si o claritate rar intalnite. 'Der Korper' reuseste sa alature ca intr-un caleidoscop, in culorii vii, farame de constiinta si amintiri din copilarie, episoade din povesti de familie si imagini din Bucurestiul distrus in mare parte in epoca Ceausescu, instantanee din acele vremuri si ganduri care curg electrizant. Gerhardt Csejka si Ferdinand Leopold au transmis magistral in limba germana stilul plin de imagini, nebunesc si suprareal al cartii, precum si puterea mesajului acestui tesut literar", se arata in motivatia juriului. 

Volumul "Orbitor II. Corpul" a fost tradus in limba germana de Gerhart Csejka si Ferdinand Leopold si a fost selectat dintre 141 de opere participante la concursul mentionat, alaturi de alte cinci titluri: Jaume Cabre - "Das Schweigen des Sammlers", Nedim Gursel - "Allahs Tochter", Tom McCarthy - "K", Peter Nadas - "Parallelgeschichten" - si Tea Obreht - "Die Tigerfrau". Mircea Cartarescu a fost desemnat castigator anul acesta de catre un juriu format din publicistul Egon Ammann, scriitorul Hans Christoph Buch, jurnalistul si criticul literar Kersten Knipp, traducatoarea si criticul literar Marie Luise Knott, jurnalista Claudia Kramatschek, de asemenea si critic literar, de redactorul Ricarda Otte, de la Deutsche Welle Berlin, si de scriitoarea, traducatoarea si publicista Ilma Rakusa. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: