Blanculescu: Deprecierea leului este influentata mai mult de ceea ce se intampla in plan international

Data publicarii: 24-05-2012 | Finante-Banci

Deprecierea leului fata de euro este influentata mai mult de ceea ce se intampla in plan international decat in piata interna in conditiile in care situatia din Grecia afecteaza toate valutele nationale, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, presedintele societatii Consultanta si Investigatii Financiare, Ionel Blanculescu.

"Ceea ce se intampla in Grecia este un moment important, care va decide asupra trendului cursului in Romania. Cursul este acum mai slab influentat de ceea ce se intampla pe plan intern si mai mult de ceea ce avem pe plan international. Daca Grecia va intra in incapacitate de plata, intr-un faliment controlat, chiar inainte de alegerile din 17 iunie, atunci desigur leul va suporta o lovitura de nemeritat, care il va aduce catre un curs de 4,5 - 4,6 lei fata de euro", a precizat analistul economic. 

Acesta considera ca mediul de afaceri si investitorii cunosc piata interna si faptul ca Romania se afla in campanie electorala, temerile existand mai mult fata de zona euro, de situatia din Grecia si deciziile care vor fi luate la Consiliul European de la Bruxelles. 

"Ce se intampla pe piata interna sunt lucruri recunoscute de mediul de afaceri si de investitori. Suntem in campanie electorala si tot ceea ce se spune nu prea conteaza pentru mediul economic la momentul acesta. In schimb, exista aceasta temere care se generalizeaza la nivelul zonei euro, iar investitiile se muta in alte zone mai sigure. Volatilitatea este foarte mare si poate fi generata de deciziile de la Consiliul informal, de intrarea Greciei in faliment si in incapacitate de plata, dar si de alegerile din Grecia. Va fi cerere de euro, ceea ce va duce la devalorizarea monedei nationale. Eu vad Grecia intr-o situatie fara iesire din punct de vedere politic, iar daca stanga radicala va castiga, nu ne vom putea astepta decat la elemente care sa afecteze si mai mult starea din Romania", a explicat Blanculescu. 

Analistul economic considera ca la summitul informal al Consiliului European de la Bruxelles va avea loc o reconfigurare a acestui consiliu, incercandu-se mutarea centrului de greutate de pe austeritatea promovata de Germania, pe alte masuri proactive de crestere economica sustinute de axa latina formata din Franta, Italia si Spania. 

"Pentru prima data vom asista la un gen de reconfigurare a acestui consiliu, unde axa latina formata din Franta, Spania si Italia, sprijinita de SUA si China, va incerca sa mute centrul de greutate de pe austeritatea promovata de Germania, pe alte masuri proactive de crestere economica. La reuniunea G8, Obama a facut recomandari ca UE sa se orienteze catre crestere economica, dar respectand si disciplina bugetara. Totodata, a recomandat crearea de scuturi de protectie in jurul statelor care functioneaza cum trebuie, dar care sunt afectate de nervozitatea pietei globale. Romania poate fi inclusa in aceasta categorie, pentru ca isi face temele, reactioneaza cum trebuie, dar este afectata din cauza situatiei din Grecia. La acest consiliu vom vedea cum pot fi impletite cele doua dimensiuni, cea de austeritate si cea de crestere economica", a subliniat analistul economic. 

Pe de alta parte, Ionel Blanculescu a afirmat ca la reuniunea de la Bruxelles se va incerca si modificarea statutului Bancii Central Europene. 

"BCE va garanta depozitele din bancile europene si va asigura lichiditatea acestora. Exista deja un plan prin care BCE va asigura 100 de miliarde de euro pentru bancile din Grecia, care sunt supuse panicii si retragerilor necontrolate. Revine la masa Consiliului European si problema eurobondurilor, Germania fiind pana acum impotriva emiterii acestora, pentru ca vor aplatiza randamentele. Va exista un singur randament pentru aceste eurobonduri, ceea ce inseamna ca vor fi amestecate statele performante, cu cele neperformante si datoare, ceea ce nu le convine statelor puternice din UE. Va fi un singur randament, dar care nu va mai fi zero, cum este la nivelul Germaniei, ci de 4-5, adica o medie din UE", a explicat Ionel Blanculescu. 

In opinia analistului economic, un impact asupra Romaniei va avea si Consiliul formal din 28 iunie, unde deciziile se vor lua si in functie de rezultatele alegerilor din Grecia din 17 iunie, cand tara va decide daca mai ramane sau nu in zona euro. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: