X-TB: Cursul euro/leu ar putea incheia anul in zona de 4,55 - 4,57, daca Grecia ramane in zona euro

Data publicarii: 25-05-2012 | Finante-Banci

Cursul euro/leu ar putea incheia anul 2012 in zona de 4,55 - 4,57 pe previziunile curente, daca Grecia ramane in zona euro, a declarat, joi, Claudiu Cazacu, analist - sef la X-Trade Brokers. In caz contrar, pe termen scurt s-ar inregistra fluctuatii importante, iar previziunile ar fi dificile.

"Anul acesta, cursul euro/leu va incheia mai degraba in zona 4,55 - 4,57 pe previziunile curente si in scenariul de baza in care Grecia ramane in zona euro. Daca iese Grecia, intram pe un teritoriu impredictibil. Pe termen scurt, am avea fluctuatii destul de importante. Probabil ca lucrurile s-ar calma si, de aceea, conteaza cand se intampla acest lucru. Probabil ca s-ar calma in cateva luni. De aceea, daca Grecia ar iesi din zona euro in lunile urmatoare, la nivelul anului am avea un curs probabil tot in zona aceasta, de 4,55 - 4,57, pentru ca ar fi suficient timp cat sa se linisteasca. Daca s-ar intampla spre finalul anului, am prinde exact momentul de depreciere accentuata care ne-ar duce sensibil peste 4,6. Nu as vrea sa avansez un palier, pentru ca este foarte dificil de spus", a explicat Claudiu Cazacu. 

In ceea ce priveste evolutia cursului in 2013, analistul X-TB a estimat ca un nivel al cursului intre 4,55 si 4,57 s-ar putea obtine intr-un scenariu mai degraba optimist. 

"In primul trimestru al anului viitor, depinde printre altele de cursul de schimb si de SUA si daca se aplica acele taieri de taxe. Dar, in linii mari, as spune ca un curs de 4,55 - 4,57 ar fi o estimare pentru inceputul anului intr-un scenariu mai degraba optimist. Intr-un scenariu pesimist, probabil peste 4,6 va fi cursul oficial la inceputul anului viitor", a precizat Cazacu. 

In ceea ce priveste cursul valutar de joi, de 4,4662 lei/euro, analistul X-TB a aratat ca acesta reprezinta o continuare a tendintei de depreciere "in pasi marunti". 

"Probabil, un calcul estimativ ne-ar spune ca este vorba despre un 0,2 - 0,3%, ceea ce nu este o variatie dramatica - in pietele valutare se intampla -, insa tendinta este importanta, si este o tendinta de scadere a leului, care atrage atentia, pentru ca suntem intr-un teritoriu de maxim istoric. Este justificata atat de factori fundamentali, cat si de tensiunile legate de zona euro, care nelinistesc investitorii si fac sa fie mai reticenti fata de monedele din intreaga regiune, inclusiv fata de leu", a adaugat Claudiu Cazacu. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: