Deprecierea leului a incarcat cu 100 mil. euro factura clientilor cu credite in valuta

Data publicarii: 25-05-2012 | Finante-Banci

Cresterea conjugata a cursului leu/euro si a dobanzilor la lei pe piata monetara incarca factura celor patru milioane de romani care au luat credite.

Clientii persoane fizice care au luat credite de la banci platesc intr-un an rate de circa 6 miliarde de euro, adica un sfert din totalul veniturilor incasate de populatie din salarii si pensii, potrivit calculelor efectuate de ZF. Serviciul datoriei, valoarea totala a ratelor platite de populatie in contul creditelor contractate, ajungea la 22% din veniturile disponibile la jumatatea anului 2010, potrivit celor mai recente date ale BNR. Cum veniturile salariale si cele din pensii sunt de aproape 28 miliarde de euro anual, reiese ca volumul ratelor la credite este de circa 6 miliarde de euro.

Efortul depus pentru plata ratelor a crescut in ultima perioada mai ales pentru clientii cu credite in valuta avand in vedere ca leul a pierdut circa 2% din valoare numai in ultima luna, in timp ce deprecierea de la inceputul anului ajunge la 3,5%. Presiunea pe clientii cu credite in valuta este uriasa in contextul in care din totalul de 6 miliarde de euro al ratelor platite catre banci aproape 3,5 miliarde de euro sunt pentru imprumuturi in euro, dolari sau franci elvetieni.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: