Succes romanesc la Cannes: Premiul pentru cel mai bun scenariu si pentru interpretare feminina

Data publicarii: 28-05-2012 | Lifestyle

Regizorul Cristian Mungiu a castigat, duminica seara, premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes, pentru filmul "Dupa dealuri". Premiul pentru interpretare feminina a fost acordat celor doua actrite, Cosmina Stratan si Cristina Flutur, pentru rolurile din filmul 'Dupa dealuri', anunta agentiile internationale de presa.

Palme d'Or al Festivalului de Film de la Cannes a fost castigat anul acesta de filmul 'Amour', al lui Michael Haneke. 

Premiul pentru interpretare masculina i-a fost acordat danezului Mads Mikkelsen, pentru rolul din filmul 'The Hunt' al lui Thomas Vinterberg. 

Premiul Juriului a fost acordat filmului 'The Angel's Share' al regizorului britanic Ken Loach, singura comedie prezenta in competitie. 

Premiul Camera d'or, care recompenseaza filmul de debut la toate sectiunile festivalului, a fost atribuit filmului american 'Beasts of the Southern' Wild de Benh Zeitlin, recompensat deja cu Marele Premiul al Festivalului de Film de la Sundance. 

Filmul cu care Cristian Mungiu s-a prezentat la Cannes, 'Dupa dealuri', a generat reactii diferite si a reusit sa imparta in doua tabere si criticii si publicul, unii considerandu-l 'o opera de arta', altii prea lung, prea lent si repetitiv. 

Filmul se inspira dintr-un fapt divers despre care presa a scris mult in 2005, cand o tanara, Irina Cornici, moare intr-o manastire din nord-estul Romaniei in urma unei sedinte de exorcizare. Cristian Mungiu, premiat cu Palme d'Or in 2007 pentru '4 luni, 3 saptamani si 2 zile', pune in discutie in noul sau film chestiuni legate de religie si de notiunea de responsabilitate, scria la inceputul saptamanii, site-ul 7 sur 7. El 'nu critica religia' si nici nu incearca sa 'gaseasca vinovati in sanul religiei ortodoxe. 'Adevaratii vinovati', din copilaria acestor orfane venite la manastire, din educatia primita, nu apar pe ecran. 

Ziarul Le Figaro scria in editia de duminica, 20 mai, ca noua creatie a lui Mungiu 'nu este numai un film, este o opera de arta'. 'Ar trebui aproape sa ne cerem scuze ca folosim aceste cuvinte mari', spune ziarul. 'Un film romanesc de doua ore si jumatate', aceasta perspectiva te face sa o iei la fuga, dar mai sunt si exceptii si este cazul lui Mungiu. In filmul lui 'respiri un aer diferit', ajungi la o 'stare de gratie', scria ziarul francez. 

Sursa: AGERPRES/(AS)

Ultimele stiri pe BankNews.ro: