Eduard Hellvig: Evaziunea din turism poate fi combatuta prin urmarirea activitatii producatorilor din domeniu

Data publicarii: 28-05-2012 | Turism

Evaziunea fiscala din turism poate fi combatuta prin urmarirea si verificarea activitatii tuturor producatorilor de afaceri din acest domeniu, de la pensiuni pana la hoteluri, a declarat, duminica, la Timisoara, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Eduard Hellvig.

''Cred ca ministerul are responsabilitatea sa creeze o platforma pentru toti producatorii de afaceri de turism, de la pensiuni pana la hoteluri, un fel de platforma online de rezervare a locurilor de cazare, deoarece ministerul are aceasta baza de date, si prin crearea acestui sistem online de rezervari introducem doua mecanisme. Primul, mecanismul de competitivitate intre producatorii de business in turism; in al doilea rand, exista o forma clara prin care putem vedea care sunt cheltuielile in zona de turism'', a afirmat, pentru AGERPRES, ministrul. 

Hellvig a adaugat ca exista instrumente legate de evaziune pe care le genereaza institutiile abilitate, in speta ANAF. 

In opinia ministrului, promovarea care s-a facut turismului romanesc in vechea guvernare a fost un esec, deoarece castigarea fidelitatii turistilor pentru o anumita statiune nu este posibila atata timp cat ceea ce gasesc la locul de destinatie nu corespunde cu ceea ce apare in reclame. 

Eduard Hellvig a subliniat, intr-o conferinta de presa, faptul ca pe agenda ministerului se regasesc trei proiecte prioritare, cu aplicabilitate in scurt timp: reabilitare termica a locuintelor, proiecte care vin in sprijinul localitatilor ce au cladiri istorice ce necesita reabilitare, iar pentru oamenii de afaceri - crearea infrastructurii necesare in parcurile industriale. 

In ceea ce priveste primul proiect, care ar putea incepe din aceasta toamna, ministrul a precizat ca in Romania se afla astazi 250.000 de apartamente construite intre anii 1950-1990, care au probleme din perspectiva eficientei energetice si fiecare cetatean sufera din aceasta cauza. 

Romania are la dispozitie 150 de milioane de euro pentru reabilitari. 

''Am generat un proiect care se va derula in cadrul MDRT, din care 50% din finantare va fi acordata pe finantare europeana, 30% de la bugetele de stat si local, iar 20% ar trebui suportata de asociatiile de locatari. La acest 20% cautam solutii prin care cetatenii sa nu aiba presiuni financiare majore, sa poata suporta cota de participare si sa poata beneficia de acest program'', a spus ministrul. 

Referitor la proiectul de infrastructura care vizeaza reabilitarea cladirilor istorice, Hellvig a spus ca atunci cand se va investi in astfel de programe, se va investi in economia locala, generand locuri de munca si dezvoltare economica plus valoare la bugetele local si national. 

Pe de alta parte, aceste obiective vor putea fi introduse in circuitul turistic. 

Un alt proiect se refera la crearea infrastructurii de utilitati (apa, canalizare, gaze si electricitate) prin alocarea de fonduri guvernamentale de care vor putea beneficia autoritatile locale si judetene. 

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului spune ca primarii nu stiu sa-si promoveze potentialul turistic si sa exploateze ceea ce au. 

Astfel, nu a fost promovat turismul de nisa, cum este cel cultural, Timisoara fiind unul dintre orasele care au ratat un astfel de moment, prin nepromovarea turismului imagistic, acela de prim oras al Romaniei din care a pornit Revolutia din 1989. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: