45% dintre angajatorii romani au probleme in ocuparea locurilor de munca

Data publicarii: 29-05-2012 | HR/Cariere

Studiul anual ManopowerGroup privind Deficitul de Talente a identificat pentru Romania posturile de ingineri, muncitori calificati si reprezentanti vanzari ca fiind in topul celor mai dificil de acoperit pozitii.

 45% dintre angajatorii romani au probleme in ocuparea locurilor de munca, evidentiind un grad de dificultate mai mare decat media la nivel global (34%).

ManpowerGroup Romania a publicat astazi rezultatele celui de-al cincilea studiu anual privind Deficitul de Talente, identificand faptul ca 45% dintre angajatorii din Romania intampina dificultati in ocuparea pozitiilor-cheie din interiorul organizatiilor lor. Cel de-al saptelea studiu anual la nivel global al ManpowerGroup privind Deficitul de Talente arata ca unul din trei angajatori la nivel global are dificultati in ocuparea posturilor disponibile. 

In Romania, pozitiile ce ridica cele mai mari dificultati angajatorilor sunt cele de ingineri, muncitori calificati si reprezentanti vanzari, in principal datorita lipsei competentelor tehnice la nivelul candidatilor (dupa cum motiveaza 61% dintre angajatori), datorita lipsei de competente specifice industriei - certificari sau calificari (57%) si datorita lipsei de experienta (36%). In comparatie cu rezultatele studiului din 2011, clasamentul cu cele mai greu pozitii de acoperit, se prezinta astfel: pozitia ocupata de Ingineri a urcat in top pe primul loc, in timp ce Muncitorii calificati au coborat pe locul doi in topul pe Romania. Anul acesta au aparut doua categorii noi, mentionate de mai multi angajatori, direct in top 5: Responsabili vanzari pe locul trei si Personal IT pe locul cinci.

"Ingrijorator este faptul ca doar 9% dintre angajatori sunt preocupati de impactul pe care il poate avea deficitul de talente asupra clientilor sau investitorilor, in scadere de la 25% anul trecut. Atragerea de talente va ramane un diferentiator cheie din punct de vedere competitiv in Era resurelor umane” a afirmat Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup Romania.

"Liderii in resurse umane vor fi nevoiti sa ia in considerare solutii precum: angajarea de personal educabil, flexibil, caruia sa-i ofere training superspecializat; extinderea cautarii de canditati in categorii  neexploatate inca, precum tinerii fara experienta, astfel incat sa se poata gasi forta de munca necesara” a adugat Petrof.


Pozitiile cu cele mai mari dificultati de acoperire in 2011

Romania

Pozitiile cu cele mai mari dificultati de acoperire in 2012

Romania

  1. Muncitori calificati

  1. Ingineri

2. Ingineri

  1. Muncitori calificati

3. Manageri/functii de conducere

  1. Responsabili vanzari

4. Mecanici

  1. Operatori productie

5. Personal contabil/ financiar

  1. Personal IT

6. Bucatari

  1. Tehnicieni

7. Directori de vanzari

  1. Personal contabil/ financiar

8. Masinisti/Operatori masini

  1. Soferi

9. Operatori productie

  1. Personal hotelier

10. Muncitori necalificati

  1. Personal administartiv/ de suport


La nivel global, angajatorii cu nivelul cel mai ridicat nivel de dificultate in ocuparea pozitiilor deschise sunt cei din: Japonia (80%), Brazilia (71%), Bulgaria (51%), Australia (50%), Statele Unite (49%) India (48%), Noua Zeelanda (48%), Taiwan (47%), Panama (47%), Romania (45%), Argentina (45%), Mexic (43%), Germania (42%), Turcia (41%), Peru (41%) si Austria (40%).

Unu din patru angajatori din EMEA (25%) raporteaza dificultati in acoperirea pozitiilor deschise datorita lipsei de personal talentat. Acest procent este considerabil mai scazut decat cel din regiunea America (41%) si cel din Asia Pacific (45%). Comparativ cu 2011 nu se intrevad modificari semnificative, procentul angajatorilor care invoca dificultati in acoperirea pozitiilor deschise fiind mai mare decat cel inregistrat in trimestrul 1, 2008. Se pare ca tendinta lenta de recuperare continua sa reprime tendintele de angajare, diminuand astfel nevoia de personal talentat din regiune.
Cele mai notabile semnale privind lipsa de talente vin din partea angajatorilor din Bulgaria (51%) si Romania (45%), iar cel putin doi din cinci angajatori din Germania (42%), Turcia (41%) si Austria (40%) au dificultati in acoperirea pozitiilor deschise. Contrar acestora, activitatea de angajare din Irlanda
(2%), Olanda (7%), Spania (9%) si Africa de Sud (10%) este cel mai putin afectata de deficitul de personal talentat. In Romania aproape unu din doi angajori au dificultati in acoperirea pozitiilor deschise, aflandu-ne in continuare desupra mediei globale.
Cauza invocata cel mai frecvent de catre angajatorii din regiunea EMEA, ca dealtfel si de cei din Romania, privind dificultatile de acoperire a pozitiilor deschise este lipsa de competente tehnice in randul candidatilor (34%). Chiar si in Spania, unde rata somajului a atins o cota semnificativa de 23% (iar aproape 50% dintre acestia au sub 25 de ani), deficitul de competente tehnice este mentionat de aproape sase din zece angajatori ca reprezentand principala provocare cu care se confrunta in procesul de identificare a candidatilor potriviti.

Rezultatele complete ale celui de-al saptelea studiu anual ManpowerGroup privind Deficitul de Talente poate fi descarcat accesand www.manpowergroup.com/researchcenter sau sectiunea PressroomManpower Surveys din cadrul www.manpower.ro .

Nota

ManpowerGroup (NYSE: MAN) a intervievat peste 38,000 de angajatori din 41 de tari si teritorii pe parcursul trimestrului al doilea din 2012 pentru a determina gradul in care deficitul de talente afecteaza piata muncii la nivel global. 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: