BVB si Depozitarul Central demareaza consultari pentru identificarea problemelor cu care se confrunta piata de capital

Data publicarii: 29-05-2012 | Bursa

Bursa de Valori Bucuresti si Depozitarul Central vor demara o serie de consultari pentru identificarea dificultatilor cu care se confrunta piata romaneasca de capital si remedierea acestora.

'BVB, impreuna cu Depozitarul Central, vor demara niste consultari adresate clientilor lor, respectiv investitorilor, custozilor, pentru a identifica aceste aspecte care fac ca piata romaneasca sa fie mai greu accesibila, cum ar fi dificultati in deschiderea contului, probleme tehnice legate de contul global, modul de implementare, separarea intre sistemul de tranzactionare si sistemul post-tranzactionare, o serie de aspecte tehnice de genul acesta care, partial, pe vremea Rasdaq-ului, erau oferite investitorilor si se pare ca sunt utile in continuare", a aratat, luni, Anca Dumitru, directorul general adjunct al BVB, intr-o conferinta de specialitate. 

Ea a indemnat participantii la conferinta sa fie "cat se poate de deschisi" atunci cand vor primi astfel de solicitari, astfel incat piata de capital din Romania sa devina competitiva. 

"Rugamintea mea este sa fiti cat sea poate de deschisi atunci cand veti primi astfel de solicitari de la brokerii prin care lucrati, pentru ca sunt foarte utile pentru noi si, in mod centralizat, vrem sa discutam cu CNVM, sa mergem sa modificam si legea, daca este cazul, astfel incat piata de capital romaneasca sa fie competitiva si sa ajunga acolo unde am vazut ca a fost in perioada interbelica, cand era cea mai importanta piata din regiune", a subliniat reprezentantul BVB. 

Anca Dumitru a subliniat ca specialistii BVB fac tot posibilul sa aduca instrumente noi, facilitati, care sa faca bursa atractiva pentru investitori. De asemenea, sistemul fiscal pentru investitori s-a imbunatatit odata cu modificarea Codului fiscal. 

In alta ordine de idei, directorul adjunct al BVB a facut referire si la costurile de tranzactionare, precizand ca, in prezent, partea fixa din structura comisioanelor practicate la BVB tinde catre zero. 

"Insist asupra unui aspect: comparatia pe care o facem in general este intre comisioanele variabile - comisionul aplicat la valoarea tranzactionata - intre BVB si bursele din regiune cu lichiditate mai mare. Un comision mai mic aplicat la o suma mult mai mare da o suma mult mai mare. Asta pe de o parte. Pe de alta parte, daca ne uitam la structura comisioanelor practicate de celelalte burse, toate au o parte fixa semnificativa si o parte variabila. La noi, practic, partea fixa in acest moment tinde catre zero. Tot ce plateste un participant este 1.500 de lei pe an calitatea de membru la BVB. Este un aspect care ne preocupa si pe noi, pentru ca suntem in mediu competitiv si, in momentul cand mai ales se va lista Fondul Proprietatea si in alta parte, intram si mai mult in competitie cu alte burse. Un alt aspect este faptul ca bugetul si lista tarifelor si comisioanelor sunt aprobate de Adunarea Generala a Actionarilor", a adaugat Anca Dumitru. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: