Jean-Marc Ayrault se arata rezervat fata de o eventuala numire a lui Wolfgang Schauble in fruntea Eurogrupului

Data publicarii: 30-05-2012 | International

Premierul francez Jean-Marc Ayrault s-a aratat marti rezervat fata de ideea ca ministrul german de finante Wolfgang Schauble sa fie numit in fruntea Eurogrupului si a argumentat ca popoarele europene sunt 'obosite' de 'climatul de austeritate fara perspective', informeaza AFP.

'Prioritatea este cresterea, pentru ca popoarele sa priveasca din nou viitorul cu incredere', a spus premierul Ayrault intr-un interviu pe site-ul saptamanalului L'Express. 

'Popoarele sunt obosite de acest climat de austeritate fara perspective, care creeaza argumente pentru populisme', a afirmat Jean-Marc Ayrault, intrebat daca numirea lui Wolfgang Schauble in fruntea Eurogrupului este 'de neconceput'. 

La 20 mai, saptamanalul german Der Spiegel semnala ca presedintele francez, François Hollande, exprimase in fata unor responsabili politici la Bruxelles puternice rezerve pe tema numirii lui Wolfgang Schauble in fruntea acestui grup al ministrilor de finante din zona euro. 

Potrivit Der Spiegel, François Hollande ar considera greu de acceptat aceasta optiune si ar dori ca Wolfgang Schauble sa demisioneze din functia de ministru in cadrul guvernului condus de cancelarul Angela Merkel. 

Wolfgang Schauble, care si-a exprimat oficial interesul fata de acest post, a estimat totdeauna ca seful Eurogrupului trebuie sa fie el insusi ministru. 

'Germanii au facut multe eforturi pentru reunificarea lor, sunt exigenti cu privire la capacitatea fiecarei tari de a-si gestiona conturile publice. Dar astazi problema o constituie cresterea si prapastia care se adanceste intre Europa de Nord si de Sud', a mai spus Jean-Marc Ayrault in interviul sau pentru L'Express. 

Fiind vorba de discutii in curs in cadrul Uniunii Europene vizand cresterea economica, premierul Ayrault reafirma, ca François Hollande, ca 'totul trebuie sa fie pe masa' - aluzie la 'eurobondurile' pe care Berlinul nu le doreste dar care potrivit Parisului sunt 'o perspectiva'. 

Premierul francez adauga ca are 'incredere' in 'pragmatismul partenerilor germani'. 

Luxemburghezul Jean-Claude Juncker, care ocupa postul de presedinte al Eurogrupului din anul 2005, nu doreste un nou mandat si sustine numirea lui Wolfgang Schauble pentru a-i succeda in iulie.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: