Cristian Rosu (CSSPP): Sistemul de pensii private are 1,8 miliarde de euro si 5,6 milioane de participanti

Data publicarii: 01-06-2012 | Finante-Banci

Sistemul de pensii private, la cinci ani de la infiintare, detine active in valoare de peste 1,8 miliarde euro, iar numarul de participanti la Pilonul II (pensii obligatorii) si Pilonul III (pensii facultative) depaseste 5,6 milioane de persoane, a declarat, joi, pentru AGERPRES, directorul general al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Cristian Rosu.

'Dupa cinci ani de pensii private in Romania putem spune ca acesta este un sistem care s-a nascut greu, dar si-a gasit drumul si este acum pe un drum ireversibil. Astazi, constatam ca exista peste 1,8 miliarde de euro in sistem, peste 5,6 milioane de participanti la sistem si randamente medii de 12% pe Pilonul II si aproximativ 8% pe Pilonul III', a declarat directorul general al CSSPP. 

Acesta a aratat ca primele fonduri si administratori de pensii private au fost autorizati au fost pe pensiile facultative, pe Legea 204, dupa care au urmat pensiile private obligatorii si, in 17 septembrie 2007, a inceput aderarea initiala in sistemul de pensii private obligatorii, care s-a finalizat in decembrie 2007 - ianuarie 2008. 

'A urmat un lung si destul de anevoios proces de reglementare, de organizare, de supraveghere a pietei si de educare a participantilor in privinta a ceea ce inseamna pensiile private, obligatorii sau facultative. Cand am spus ca sistemul este pe un drum ireversibil m-am referit la cresterea numarului de participanti, a valorii activelor si la imposibilitatea intoarcerii la situatia anterioara infiintarii sistemului de pensii private', a subliniat Cristian Rosu. 

In opinia sa, pensiile private le vor suplimenta intotdeauna pe cele publice, dar 'actualul raport dintre valoarea pensiei publice si a cei private se va schimba dupa o perioada de acumulare care va dura cel putin 15 ani'. 

Joi, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), in parteneriat cu Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) si Asociatia Profesionistilor in Resurse Umane din Romania (HR Club), a organizat un simpozion pentru angajatori, avand ca tema de dezbatere pensiile private. 

Una dintre concluziile intalnirii a fost ca sistemul romanesc de pensii private, introdus cu cinci ani in urma, creeaza 'un spatiu generos de implicare responsabila pentru angajatori', care pot beneficia de deductibilitati fiscale consistente in cazul includerii pensiilor private in pachetul de remunerare si beneficii, dezvoltarea sistemului de pensii private depinzand de o mai buna comunicare.

Sursa: AGERPRES