O crestere de 1% a PIB datorita fondurilor europene poate majora bugetul cu 0,82%

Data publicarii: 05-06-2012 | Economie

O crestere de 1% din PIB datorita absorbtiei fondurilor europene in perioada 2014-2020 in Romania genereaza o majorare a veniturilor bugetare de 0,82%, se arata in studiul 'Prioritizarea politicilor Uniunii Europene prin prisma avantajelor produse de acestea pentru Romania, in perspectiva participarii la negocierile desfasurate in cadrul procesului de revizuire a bugetului comunitar', realizat de Centrul Roman de Politici Economice - CEROPE.

'Estimarea impactului absorbtiei fondurilor europene asupra veniturilor bugetare s-a realizat prin intermediul elasticitatii cresterii economice la diverse categorii de venituri bugetare. Astfel, in urma estimarii unor ecuatii de regresie intre diverse categorii de venituri bugetare si PIB s-a ajuns la concluzia ca o crestere cu 1% a PIB-ului genereaza o crestere a veniturilor bugetare totale cu 0,82%. O analiza a senzitivitatii diverselor categorii de venituri bugetare la cresterea economica arata ca cele mai mari cresteri brute ale veniturilor se vor inregistra la TVA, contributii de asigurari si impozitul pe venitul persoanelor fizice. Aceasta se explica in primul rand prin cresterea veniturilor de natura salariala (si numai in subsidiar, prin cresterea numarului de persoane ocupate care realizeaza venituri de natura salariala), ceea ce va sustine avansul comertului retail si al serviciilor prestate populatiei', arata documentul CEROPE. 

Potrivit acestuia, cresterea competitiei intre firme pe piata fortei de munca pentru un numar relativ redus de persoane cu o pregatire corespunzatoare va favoriza procesul de crestere a veniturilor de natura salariala (noul cadru economic va fi consistent, cu rate anuale medii de crestere economica de pana la 4,4%). 

'In final, a fost estimat impactul net asupra tuturor veniturilor bugetare, prin scaderea contributiei anuale a Romaniei la bugetul UE din perioada 2014-2020. Aceasta contributie a fost considerata relativ constanta in raport cu exercitiul financiar actual (2007-2013), avand in vedere stadiul incipient al negocierilor pentru viitorul buget UE si lipsa detaliilor concrete, la data redactarii studiului nostru, cu privire la viitoarele obligatii financiare ale Romaniei. Scenariul de baza considera o crestere economica anuala medie de 3,5% in perioada 2014-2020, consistenta, cu un grad de absorbtie a fondurilor europene de 57%. 

Impactul net asupra veniturilor bugetare totale este identic in cele doua scenarii (scenariul de baza, crestere economica medie de 3,5%, care include fonduri europene, si scenariul alternativ, crestere economica medie anuala de 2%, in absenta fondurilor europene). 

Aceasta se explica prin faptul ca cele trei ipoteze (optimista, cu un grad de absorbtie de 100%, moderata, cu un grad de absorbtie de 80%, si pesimista, cu un grad de absorbtie de 60%) conduc in ambele scenarii la obtinerea unor rezultate finale similare pentru economia romaneasca, diferenta majora fiind punctul de plecare (scenariul de baza presupune o crestere economica medie de 3,5%, care include un grad de absorbtie de 57% a fondurilor europene)', se arata in studiu.

Sursa: AGERPRES