Mario Draghi spulbera sperantele pentru un nou val de credite ieftine de la BCE

Data publicarii: 07-06-2012 | International

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat miercuri ca nu este sarcina BCE sa acopere lipsa de actiune a altor institutii, sugerand ca gardienii monedei euro nu au in vedere in prezent o noua transa de credite ieftine, transmite Reuters.

La inceputul acestui an BCE a calmat pietele financiare prin injectarea a peste 1.000 de miliarde de euro in sistemul bancar prin intermediul a doua operatiuni de refinantare pe termen lung (LTRO) organizate in lunile decembrie si februarie. 

Intrebat daca ar putea avea loc o noua operatiune LTRO, Mario Draghi a subliniat ca o mare parte din indicatorii de stres sunt in prezent intr-o stare mai buna decat erau in luna noiembrie a anului trecut, chiar inainte ca BCE sa ofere primul val de credite ieftine pe trei ani. 

'O parte din problemele din zona euro nu au nimic de a face cu politica monetara. Trebuie sa fim constienti de acest lucru si nu cred ca este corect pentru politica monetara sa acopere lipsa de actiune a altor institutii', a declarat Mario Draghi. 

Anterior, Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa pastreze nemodificata dobanda de referinta la nivelul record de 1%. Mario Draghi a spus ca decizia de a mentine statu-quo-ul a fost luata 'cu un larg consens', ceea ce sugereaza ca nu a fost vorba de o decizie unanima. Draghi a precizat ca unii din membrii consiliului guvernatorilor BCE au sustinut o reducere a costului creditului. 

De asemenea, desi considera ca riscurile la adresa economiei zonei euro au crescut, noile prognoze economice ale BCE pentru 2012 au fost lasate nemodificate intr-un interval cuprins intre -0,5 si +0,3%. La fel, prognozele pentru anul urmator au fost modificate foarte putin. 

Sursa: AGERPRES