Grecia: Bancherii avertizeaza ca se inregistreaza retrageri de depozite in valoare de 500-800 milioane de euro zilnic

Data publicarii: 14-06-2012 | International

Cele mai mari banci din Grecia s-au confruntat in ultimele zile cu retrageri de depozite in valoare de 500-800 milioane de euro zilnic, iar ritmul retragerilor creste in asteptarea alegerilor din 17 iunie, au declarat miercuri doi bancheri pentru Reuters.

La bancile mai mici si la cele de marime medie retragerile de depozite se ridica la 10-30 milioane de euro. Din cauza temerilor ca Grecia ar putea fi fortata sa iasa din zona euro, ritmul retragerilor creste, a avertizat un bancher. 

Fondul de stabilitate financiara din Grecia (HFSF) a anuntat luna trecuta ca principalele patru banci grecesti trebuie sa prezinte in termen de trei luni planuri de restructurare care sa cuprinda reduceri salariale sau inchideri de agentii. 

National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank 'trebuie sa prezinte planuri de restructurare in urmatoarele trei luni, iar decizia finala privind planul de recapitalizare va fi emisa printr-un decret prezidential', a declarat vicepresedintele HFSF, Anastasios Gagalis. La randul sau, presedintele HFSF, Panayiotis Thomopulos, a declarat ca in cadrul acestui proces de restructurare 'vor avea loc si unele concedieri'. Thomopulos a adaugat ca, in urma recentei infuzii, nivelul de capital al bancilor grecesti a ajuns la 8%, nivelul minim pentru a putea participa la operatiunile de finantare demarate de Banca Centrala Europeana. 

Obligatia bancilor elene de a se restructura vine dupa ce luni acestea au primit o injectie de capital in valoare de 18 miliarde de euro de la Fondul european de stabilitate financiara in vederea recapitalizarii lor. National Bank of Greece a primit 7,43 miliarde de euro, Alpha Bank a primit 1,9 miliarde de euro, EFG Eurobank a primit 3,97 miliarde de euro, iar Piraeus Bank a beneficiat de o injectie de 4,7 miliarde de euro, toate sub forma de obligatiuni. 

In conformitate cu termenii celui de al doilea plan de sprijin convenit de Grecia si creditorii sai in luna martie, o suma de 25 miliarde de euro a fost prevazuta pentru recapitalizarea bancilor grecesti, care au inregistrat pierderi de aproximativ 28 de miliarde de euro in urma operatiunii de restructurare a datoriilor Greciei. 

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG) este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank controleaza Bancpost, alaturi de Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: