CCR: Presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului

Data publicarii: 28-06-2012 | Politica

Curtea Constitutionala a Romaniei a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern, pe de o parte, si presedintele Romaniei, pe de alta parte, generat de actiunea Executivului si a primului-ministru de a-l exclude pe presedintele Romaniei din delegatia care participa la Consiliul European in perioada 28 - 29 iunie, se arata intr-un comunicat transmis AGERPRES de CCR.

"In exercitarea atributiilor constitutionale, presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului. Aceasta atributie poate fi delegata de catre presedintele Romaniei, in mod expres, primului-ministru", precizeaza comunicatul CCR. 

Potrivit sursei citate, argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. 

Decizia, luata cu majoritate de voturi, este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei si Guvernului. 

In sedinta de miercuri, plenul Curtii Constitutionale a examinat cererea formulata de presedintele Romaniei privind solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre Guvern, reprezentat de primul-ministru, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte. 

La sedinta de judecata au participat, din partea presedintelui Romaniei, Stefan Deaconu, consilier prezidential, iar din partea Guvernului, primul-ministru Victor Ponta, impreuna cu ministrul Justitiei, Titus Corlatean, si ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa. 

Presedintia nu doreste sa comenteze decizia de miercuri a Curtii Constitutionale a Romaniei referitoare la sesizarea presedintelui Traian Basescu in legatura cu reprezentarea Romaniei la Consiliul European de la sfarsitul acestei saptamani.

"Nu comentam nimic", a spus Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui, contactat de AGERPRES. 

Sursa: AGERPRES